Obeti

Že februarja bo sledil novi val, če ... Za pomoč na tujino zaenkrat ne moremo računati

J.P.
23. 11. 2021, 14.31
Posodobljeno: 24. 2. 2024, 08.50
Deli članek:

Hrbtenica slovenskega zdravstva je napeta do skrajnih meja.

Bobo
Po ministrovih besedah število intenzivnih postelj povečujejo dnevno, kar ni lahko.

Med današnjim vladnim obiskom v Pomurju je pred mikrofone po seznanitvi s stanjem v regijski bolnišnici stopil minister za zdravje Janez Poklukar.

Ta je uvodoma dejal, da so danes na covidne oddelke prerazporedili več kot 2400 zdravstvenih delavcev. Od tega je bilo skoraj 1700 medicinskih sester in skoraj 600 zdravnikov. 2200 jih je bilo prerazporejenih znotraj javnih zdravstvenih zavodov, 200 s strani drugih izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo trenutno 22 intenzivnih postelj. Prej so jih imeli 14.

»Hrbtenica slovenskega zdravstva je upognjena. Ni le upognjena, ampak je napeta do skrajnih meja,« je poudaril Poklukar.

Trenutni val epidemije bomo zmogli le z doslednim spoštovanjem ukrepov ter cepljenjem, je dodal.

Po ministrovih besedah število intenzivnih postelj povečujejo dnevno, kar ni lahko. Napovedal je tudi, da bo februarja sledil nov val, če ne bomo precepljeni v zadostnem številu.

285 zasedenih intenzivnih postelj za covidne bolnike in 300 intenzivnih postelj za druge bolnike presega vse, kar smo imeli v slovenskem zdravstvu, je dejal v nadaljevanju. Za primerjavo: lansko leto smo v začetku 2. vala imeli 233 intenzivnih postelj. 285 je torej za 30 več kot lansko leto na vrhu 2. vala.

Pogovori o pomoči s sosednjimi državami so; Avstrija ne more pomagati, ker je v podobni situacijo kot Slovenija, več obetajo pogovori z Madžarsko in Italijo. Kot je dejal, Slovenija potrebuje ekipe za enote intenzivne nege. O maksimalnih številkah sicer ni želel govoriti.

Upa pa na čim prejšnji padec, da se nam ne ponovi lanskoletni večmesečni plato, kar bi bilo nevzdržno.

Kar se tiče samih ukrepih, je dejal, da je opazen napredek pri nadzoru pogoja PCT v javnem prometu; a žal ugotavlja, da se premalo dela od doma – doseči bi morali 50 ali več odstotno delo od doma, da bi zmanjšali število stikov, je še dejal minister za zdravje.