huda okvara osrednjega živčevja

Dvigalo bi 12-letni Teji olajšalo vsakdan

Robert Marin
22. 11. 2021, 18.42
Deli članek:

Dvanajstletna Teja Večko z Raven na Koroškem se je rodila s hudo okvaro osrednjega živčevja, zaradi česar trpi za cerebralno paralizo pete stopnje. Dekle odrašča in družina za lajšanje tegob vsakdanjega življenja zanjo v hiši potrebuje dvigalo.

Osebni arhiv družine
Dekle odrašča, februarja prihodnje leto bo praznovala 13 let.
Prejemnik: ZPM Ljubljana Moste-Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana IBAN: SI56 3300 0000 1303 865 (Addiko Bank) BIC: HAABSI22 Koda namena: CHAR Namen: HUM. POMOČ MAMICI SKLIC: 00 704

Zaradi okvare sluha Teja uporablja polžev vsadek; govora ni razvila in uporablja nadomestno sporazumevanje. Njeno izražanje je omejeno na nekaj besed, ima težave pri hranjenju in stalne nehotene gibe. Samostojne hoje ni zmožna in je zato ves čas odvisna od pomoči drugih. Od leta 2016 obiskuje posebni program na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec.

Teja ima rada glasbo, pozna rutino dneva, sodeluje pri skupinskih dejavnostih, spremlja poznane, vsakdanje dogodke v okolju ter se odziva nanje in na osebe, ki jih pozna. Je prijetna in večinoma dobro razpoložena deklica, rada se smeji. Rodila se je kot dvojčica in ima še starejšo sestro. Petčlanska družina si je stanovanje uredila v zgodnjem nadstropju hiše pri očetovih starših na Ravnah na Koroškem. Ker sta tako oče kot mama zaposlena, pomagata dedek in babica.

Februarja prihodnje leto bo Teja dopolnila 13 let. Dekle odrašča, zato se pri oskrbi pojavljajo nepremostljive težave, ki so povezane z njenim prenašanjem v zgornje nadstropje hiše, kjer živi in do koder vodijo strme stopnice. Rešitev je nakup dvigala, ki bi bilo dovolj veliko zanjo in njenega spremljevalca, kar pa bi pomenilo prenovo celotnega stanovanja, saj ga je treba prilagoditi invalidu. Vse to predstavlja izjemno finančno breme za starša, ki poleg Teje skrbita še za dve hčerki, osnovnošolko in dijakinjo.

osebni arhiv družine
Je prijetna in večinoma dobro razpoložena deklica, ki se rada smeji.

Dobrodelni koncert zaradi korone preložen

Koroško regionalno stičišče NVO - Korociv bo hvaležno za vsakršno finančno pomoč v obliki doniranih prispevkov za nakup in vgradnjo dvigala, ki bo Teji in njeni družini bistveno izboljšalo kakovost življenja. Za zbiranje sredstev so v Korocivu nameravali novembra organizirati dobrodelni koncert v telovadnici Osnovne šole Prežihovega Voranca, a bo zaradi krize epidemije predvidoma potekal šele februarja prihodnje leto. Korociv donacije zbira prek TRR-računa Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer zagotavljajo, da bodo zbrana sredstva porabljena transparentno in namensko.

osebni arhiv družine
Teja se je rodila s hudo okvaro osrednjega živčevja, zaradi česar trpi za cerebralno paralizo pete stopnje.