Drugi slalom zime

Izjemen uspeh slovenskih smučark, to se je nazadnje zgodilo leta 2002!

S.R./STA
21. 11. 2021, 15.33
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 15.40
Deli članek:

Na drugi slalomski preizkušnji v finskem Leviju so se v finalu znašle se štiri Slovenke, ki so na koncu vse štiri prismučale do točk v svetovnem pokalu. To se je nazadnje zgodilo davnega leta 2002.

Reuters
Najboljša med Slovenkami je bila Anaa Bucik s sedmim mestom.

Karavana alpskih smučark se bo preselila onstran Atlantika, kjer bosta v Killingtonu v ZDA 27. in 28. novembra na sporedu drugi ženski veleslalom in tretji ženski slalom sezone.

Prva tri mesta so sicer pripadla trojici, ki je slavila že včeraj, nič drugačen ni bil njihov vrstni res. Prva je bila znova slovakinja Petra Vlhova, druga američanka Mikaela Shiffrin, na tretje mesto pa se je uvrstila Nemka Lena Dürr. Razlog za današnje slavje v slovenskem taboru je predvsem dejstvo, da so se med prvo dvajseterico uvrstile kaj štiri Slovenke.

V slovenskem taboru so se dobro pripravili na uvodna slaloma sezone na severu Evrope. V soboto je tik pod stopničkami pristala Andreja Slokar na četrtem mestu, danes pa je do svojega najboljšega dosežka na slalomih v Leviju prišla Ana Bucik, ki se je četrtič prebila v slalomsko deseterico, še tretjič je bila sedma, boljša na slalomih je bila marca s šestim mestom v Jasni.

Na naslednjih tekmah želi še več

Bucikova je bila zadovoljna s svojo drugo vožnjo, v soboto je s četrtim časom finala skočila na končno 11. mesto, tokrat pa je kot 12. po prvi vožnji s petim časom finala pridobila pet mest.

"Zelo lep rezultat danes, dober vikend. Predvsem z drugo vožnjo sem bila zelo zadovoljna, ker je bila malo bolj napadalna in sem malo več tvegala. V prvi je bilo vse preveč pod nadzorom. Zelo sem vesela, da sem vikend končala z dobro vožnjo in si na prihodnjih tekmah želim prikazati še več," je dejala Bucikova.

Na drugem slalomu sezone so vse Slovenke vpisale uvrstitve med najboljšo dvajseterico, kar se je zgodilo prvič po 20 letih. Slokarjeva, ki ni bila tako natančna kot v soboto, je bila 15., Meta Hrovat je po sobotnem odstopu s 17. mestom le prišla od svoje druge slalomske uvrstitve po 3. januarju, Neja Dvornik pa je s slabim startnim izhodiščem, v Leviju je nosila številki 58 in 57, po 16. zasedla še 19. mesto.

Na vrhu izenačenje

Po štirih tekmah sta na vrhu izenačeni dve tekmovalki, Vlhova in Shiffrinova, ki imata vsaka po 260 točk. Tretje mesto zaseda Slovenka. Slokarjeva je bila po zmagi na paralelni tekmi v Lech/Zürsu en teden na mestu vodilne. V Leviju je prvič na startu nosila rdečo majico, ki jo je morala sleči, a s 184 točkami ohranja stik z najboljšima.

Vlhova z 200 točkami vodi v slalomskem seštevku, Shiffrinova je druga (160). V prvi slalomski deseterici sta dve Slovenki: osma Slokarjeva (66) in deseta Bucikova (60).