Konferenca GoDigital

Digitalna preobrazba bo slovenskemu poslovnemu okolju omogočila številne priložnosti

N.N.
19. 11. 2021, 12.40
Posodobljeno: 19. 11. 2021, 12.43
Deli članek:

Vpliv digitalizacije na produktivnost in konkurenčnost je bila osrednja tema letošnje konference GoDigital, ki je največja neodvisna poslovna konferenca na področju digitalizacije v Sloveniji. Konferenca je del programa slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Bobo
Aleš Cantarutti

»Verjamemo, da je digitalizacija ključ za dosego produktivnosti v skoraj vsakem podjetju, organizaciji in panogi,« je uvodoma poudaril Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. Verjame, da lahko digitalna preobrazba slovenskemu poslovnemu okolju omogoča mnoge priložnosti za dosego višje stopnje konkurenčnosti.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je izpostavil, da so v okviru Strateškega sveta za digitalizacijo pripravili program, ki bo Slovenijo do konca desetletja popeljal med pet digitalno najnaprednejših držav EU. Za mlade bodo v prihodnosti zagotovili brezplačne tečaje programiranja, robotike in umetne inteligence. Napovedal je, da bodo čez nekaj mesecev začeli z izvajanjem programa za učenje digitalnih veščin, s katerim želijo premostiti digitalni razkorak med starejšimi in drugimi ranljivimi skupinami.

V nadaljevanju je državni sekretar v Službi vlade za digitalno preobrazbo, Peter Geršak, napovedal prihod digitalnih bonov za starejše, virtualno administrativno točko za komuniciranje z javno upravo preko video klicev in e-podpis.

V drugem delu konference pa se je predstavilo nekaj primerov dobrih praks iz Slovenije. Matjaž Zupančič iz podjetja PLAMTEX INT je poudaril pomembnost sodelovanja z raziskovalnimi inštituti. Zametke pametnega mesta sta predstavila Staš Kalan iz Telekoma Slovenije in Dominik Gruškovnjak iz Občine Tržič, kjer so vzpostavili pametno parkirišče s podatkovnim vpogledom o dogajanju na parkirišču. Kalan je dodal, da gre pri pametnih parkiriščih za proces interneta stvari. Na podlagi senzorja pride do komunikacije z jezerom podatkov, pri čemer igra pomembno vlogo omrežje 5G. Klemen Šalamon iz Generalija pa je opozoril, da je ključnega pomena zajemanje podatkov in dokumentov v digitalni obliki na začetku procesa za stranke.

Udeleženci so se strinjali, da ima Slovenija ob sodelovanju ključnih deležnikov priložnost, da postane ena od zmagovalk digitalnega prehoda v regiji.