Nadaljevanje kazenskega pregona

Kurzu odvzeli poslansko imuniteto

G.G./STA
18. 11. 2021, 20.36
Posodobljeno: 18. 11. 2021, 20.40
Deli članek:

Avstrijski parlament je s soglasno odločitvijo odvzel poslansko imuniteto bivšemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu. S tem je odprl pot za nadaljevanje kazenskega pregona s strani tožilstva za gospodarski kriminal in boj proti korupciji (WKStA), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Profimedia
Sebastian Kurz se strinja, da se zadeva čim prej razišče.

Tožilstvo 35-letnega Kurza, ki še vedno ostaja predsednik avstrijske ljudske stranke (ÖVP), preiskuje zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Bivši avstrijski kancler je po odstopu s kanclerskega položaja in vrnitvi v poslanske klopi užival poslansko imuniteto.

Podlaga za današnjo odločitev avstrijskega parlamenta je torkova odločitev pristojne parlamentarne komisije, ki je na zahtevo tožilstva prav tako soglasno potrdila odvzem poslanske imunitete nekdanjemu kanclerju. Kurz sam je že večkrat poudaril, da ga zanima čimprejšnja razjasnitev zadeve in zavrnil očitke v zvezi z afero o prirejenih javnomnenjskih raziskavah in svojim pričanjem pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Izrazil je tudi mnenje, da ni storil ničesar kaznivega.

Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, zaradi katere je tudi odstopil. Lažno pričanje mu medtem očitajo pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje afero Ibiza, zaradi katere je leta 2019 razpadla takrat vladajoča koalicija ÖVP in svobodnjakov (FPÖ).

V Avstriji so 6. oktobra med drugim potekale hišne preiskave v kabinetu kanclerja, sedežu ÖVP in ministrstvu za finance. Kurz je sprva zavračal, da bi odstopil kot predsednik avstrijske vlade. Ko je grozilo glasovanje o nezaupnici koalicijskih Zelenih in opozicije v parlamentu se je po nekaj dneh odločil, da odstopi s čela vlade. Ostal je predsednik ÖVP in se preselil v parlament kot vodja poslanske skupine. Na kanclerskem položaju ga je nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg.

Kurz je imel pred tem strmo politično kariero. Pri 27 letih je postal avstrijski zunanji minister, ko je bi star 31 let je prvič postal avstrijski kancler.