V soboto so ob 5342 PCR-testih potrdili 2365 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je tako znašal 44,3 odstotka, kar je skoraj dve odstotni točki več kot prejšnjo soboto (42 več okužb) in 3,5 odstotnih točk več kot v petek.

Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je pri 3.163,1 približno isto kot v prejšnjih dneh, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je porasla za slaba dva odstotka in je zdaj 2.004,7. Vse kaže, da smo po številu okužb dosegli nekakšen plato, kjer okužbe naraščajo relativno počasi, čeprav na nezavidljivo visokem nivoju.

Vrha pa očitno še ne beležijo v bolnišnicah, kjer je stanje alarmantno. Hospitaliziranih je namreč 990 covidnih bolnikov, kar je 27 več kot včeraj, intenzivno nego jih potrebuje 221. To je že blizu maksimalnega števila intenzivnih postelj, ki so jih včeraj premogle bolnišnice, predno so se predstavniki ministrstva in bolnišnic dogovorili za dodatnih 10 intenzivnih postelj. Ob tem je državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar znova opozoril, da problem niso postelje in oprema, ampak kader, ki ga zdaj skušajo pridobiti iz vseh vetrov. Premikamo se torej nevarno blizu robu zmogljivosti našega zdravstva.

Umrlo je kar 20 covidnih bolnikov.