Po oceni IJS popravnega izpita ne bo

Vrh četrtega vala dosežen?

G.G./STA
12. 11. 2021, 17.21
Posodobljeno: 12. 11. 2021, 17.25
Deli članek:

Ko so na Institutu Jožef Stefan (IJS) opazili, da se je število dnevnih pozitivnih testov znižalo, so ocenili, da je epidemija koronavirusa "predvidoma dosegla vrh četrtega vala".

Twitter/Tea
Prve dni cepljenja z osvežitvenim odmerkom so se vile vrste pred Zdravstvenim domom na Metelkovi v Ljubljani.

Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije, je IJS zapisal na spletnih straneh. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300.

"Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati," opozarjajo na institutu.

Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije po njihovem mnenju popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

"Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje," so učinek cepljenja pojasnili na IJS.

Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno 1.