Rok Snežič je davčni svetovalec, ki s plakati ob avtocestah vabi slovenske podjetnike v Bosno in Hercegovino (BiH). Po lastnih besedah na področju davkov svetuje tudi predsedniku vlade, s katerim sta dobra prijatelja. Delila naj bi si sobo v zaporu na Dobu. Tam je bil Janša zaprt zaradi pozneje razveljavljene obsodbe v zadevi Patria, Snežič pa je tam preživljal alternativno kazensko sankcijo tako imenovanega vikend zapora. Leta 2013 je bil namreč obsojen zaradi utaje davkov, kmalu zatem pa je končal v osebnem stečaju. 

Še danes ima Snežič pol milijona evrov davčnega dolga. Uradno gre za reveža, ki se s skromnimi prihodki komaj prebije skozi mesec, saj prejema manj kot polovico minimalne plače. Kljub temu Snežič še naprej živi na veliki nogi, saj pred finančno upravo (Furs) in drugimi državnimi organi že več let uspešno skriva nepremičnine, avtomobile in drugo luksuzno premoženje. Še vedno uporablja najmanj dva avtomobila znamke Maserati, registrirana v BiH. Novo tovrstno vozilo je vredno najmanj 100.000 evrov. Enako je z več kot desetimi vilami, stanovanji, poslovnimi prostori in drugimi nepremičninami, ki jih uporablja, a uradno niso pisane nanj. Njihova skupna vrednost znaša več milijonov evrov. 

Snežič je tudi osumljenec v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Po ugotovitvah kriminalistov ima ključno vlogo v mednarodni mreži za pranje denarja, ki je v zadnjih letih prek bančnih računov v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Avstriji, na Madžarskem, Slovaškem in Cipru obrnila več kot 20 milijonov evrov. Z eno od oseb iz te mreže, Dijano Đuđić, je SDS konec leta 2017 podpisala pogodbo o najemu 450.000 evrov posojila, ki jo je po medijskem razkritju prekinila. Iz te mreže je prišel tudi del kapitala, s katerim je bila ustanovljena Nova24TV, strankarska televizija SDS. Ker so o vseh teh poslih v zadnjih letih poročali v številnih člankih na portalu Necenzurirano.si, želi Rok Snežič novinarje tega portala uničiti. Pri tem sredstev ne izbira.

Bojan Požar Tweet JJ
Twitter
Bojan Požar, urednik spletnega portala, močno naklonjenega SDS in aktualni vladi, je prvi objavil informacijo o prijavi Roka Snežiča. Novico je na družbenem omrežju Twitter med prvimi delil predsednik vlade Janez Janša.

Snežič ni sam. Na njegovi strani je oblast.

Lani, kmalu po zamenjavi oblasti, je Snežič proti trem novinarjem Necenzurirano.si, Primožu Cirmanu, Vesni Vukovič in Tomažu Modicu, vložil 39 (!) tožb zaradi člankov o njegovih poslih v Sloveniji in tujini, povezavah z Dijano Đuđić in vlogi pri posojilu, ki ga je najela SDS. Očital jim je kazniva dejanja razžalitve in žaljivih obdolžitev. Šlo je za prvi domači primer pojava, ki ga v tujini poznajo kot SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation, angl.). Gre za serijske tožbe, ki so zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov. Njihov cilj ni iskanje pravice na sodišču, ampak finančno izčrpanje medija, ki lahko za obrambo pred neutemeljenimi tožbami porabi leta in tisoče evrov. 

Snežič nikoli ni skrival, kaj je cilj teh tožb. Če bi želel zaščititi svoje dobro ime, sodišča nikoli ne bi prosil za oprostitev 5000 evrov plačila za sodne takse. Četudi bodo novinarji necenzurirano.si na sodišču zmagali, bodo po koncu vseh postopkov morali sami plačati odvetniške in druge stroške, saj teh zelo verjetno ne bo mogoče izterjati od Snežiča, kar on dobro ve. 

A plaz tožb je bil le začetek. Snežič jih je na različnih propagandnih portalih obtoževal, da so lažnivci in davčni manipulatorji. Osebno je žalil tako zaposlene kot tudi njihove družinske člane. Že pred leti je enemu izmed novinarjev po telefonu grozil, da bo  na Nova24TV »spravil«članek, da je pedofil. O eni izmed novinark je javno dajal seksistične pripombe.

Snežič v svojem boju proti necenzurirano.si ni sam. Na njegovi strani je oblast. Snežičeve lažne obtožbe in zmerljivke so delili in širili vodilni politiki slovenske vlade in SDS, ki so v zadnjih mesecih okrepili napade na novinarje in medije. Od oblasti, ki je Slovensko tiskovno agencijo (STA) zaradi osebnih kapric njenega voditelja pripeljala na rob stečaja, medije pa po vzoru Aleksandra Vučića vidi kot propagandna trobila, ne gre pričakovati milosti do medija in novinarjev, ki so ji že od prvega dne trn v peti. Zaradi njihovega preiskovalnega dela in – mnenja.

rok snežič
Zajem zaslonske slike
Rok Snežič, svetovalec predsednika vlade Janeza Janše za področje davkov, je v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi njegove vloge v mednarodni mreži za pranje denarja.

»Medijski morilci«, ki bi jim razbijali nosove 

V 21 mesecih, odkar deluje portal Necenzurirano.si, so bili novinarji, ki ga ustvarjajo, že: medijski morilci, propagandno trobilo, »mafijski portal«, levičarska greznica, obskurni medij, ki »mu Snežič vrača udarec«, »udbaški presstituti«, »Kučanovi retardirani medijski ubijalci«, »Balkanci«, lažnivci in finančni manipulatorji. S tem živijo. Na blatenja se niso javno odzivali, ker največ povedo o tistih, ki jih izrečejo. Na spletni strani Demokracije, strankarskega tednika SDS, je bila lani objavljena pesmica o novinarjih omenjenega medija, ki bodo končali z »razbitim nosom«. Primer so prijavili tožilstvu, a epiloga še ni. Praktično vsak dan na elektronski naslov portala Necenzurirano.si, kamor prejemajo številne pohvale za svoje delo, predloge in ideje za zgodbe, kdo pošlje iskrene želje, naj »pojedo lastni drek« ali naj se pazijo, kdo je za njihovimi hrbti. 

Vse meje so že zdavnaj padle. Prek kurirjev dobivajo sporočila, da so »toksični«, da želijo z njimi obračunati. Kdo? »Saj veste,« se glasi odgovor. Pred kratkim so prejeli informacijo o določenih ljudeh, ki plačujejo za informacije o njihovih življenjih in fotografije. Zanima jih, kje živijo, s kom spijo, kaj vozijo in kam hodijo na dopuste. 

Medtem ko plačanci vladajoče stranke pišejo fantazme o njihovih luksuznih avtomobilih in počitnicah, človek iz najožjega kroga te oblasti, ki pred državo skriva več milijonov evrov vredno premoženje, postavlja nove standarde pri preganjanju novinarjev. Rok Snežič je policiji in finančni upravi prijavil novinarje Necenzurirano.si, ker bojda poslujejo nelegalno, se financirajo z denarjem sumljivega izvora, prejemajo plačila v gotovini ...  Brez dokumentov ali drugih dokazov, le z »zanesljivimi informacijami«, ki jih je »dobil iz različnih virov«. Na eni tipkani strani, poslani »v roke« dvema vodilnima uslužbencema policije oziroma Fursa, ki ju zelo dobro pozna. Enega zasebno, drugega po poslovni plati.

rok-snežič
Posnetek zaslona
Po tem ko je Rok Snežič na NPU in Furs oddal prijavo zoper novinarje Necenzurirano.si, jo je takoj posredoval Bojanu Požarju, ta pa objavil na svojem portalu.

Kako se financira Necenzurirano.si 

Kaj je resnica, teh ljudi ne zanima. Letos so novinarje Necenzurirano.si obiskovali različni represivni organi. Za razliko od predsednika vlade dvigujejo sodno in drugo pošto. Spoštujejo državo in njene institucije. Hodijo na sodišče, ko jih tja pokličejo. Četudi 39-krat.

Tovarna zlobe že dve leti bruha članke in tvite o menda sumljivih virih financiranja portala Necenzurirano.si. Pa jih naštejmo: sodelovanje s partnerskim medijem Svet24, kjer objavljajo vsebine, oglase, donacije bralcev, in Evropskim centrom za svobodo tiska in medijev (ECPMF), ki jim pomaga pri financiranju tožb. Na državni denar ne morejo računati, saj je ministrstvo za kulturo zavrnilo njihovo prošnjo za sofinanciranje – z odločbo, ki si tega imena ne zasluži. Čeprav mesečno beležijo dva milijona klikov, so za podjetja v državni lasti bolj kužni kot covid-19. Nikoli niso niti evra prejeli iz različnih mednarodnih mrež, neznancev iz BiH, od bratov ali sestrične na banki, v kuvertah ali – kot je moderno govoriti v teh dneh – v zabojniku za smeti. 

vuk-snežič-2
necenzurirano.si
Kako je delovala mreža, ki je prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov.

Snežič in vsi ostali vedo, da o njih pišejo popolne konstrukte. Zakaj to počnejo? Zaradi njihovega dela. Vedo, da so vsebine, ki jih lahko dnevno berete na Necenzurirano.si, preverjene. Da temeljijo na dokumentih, informacijah zanesljivih virov ali javno dostopnih podatkih. Da so za njimi ure in dnevi, tedni ali včasih celo meseci trdega dela. Da so novinarji, ki iščejo in pogosto tudi najdejo. Da pljuvajo po njih in njihovih družinah zato, ker ne morejo ničesar očitati njihovemu delu. Da so drugačni kot oni, ker res verjamejo v to, kar počnejo.

Zdaj smo na točki, ko želijo proti njim zlorabiti sistem in represivni aparat države. Pomislimo za trenutek, kje smo. Svetovalec in prijatelj predsednika vlade, ki je v mednarodni preiskavi zaradi sumov pranja denarja, jih z izmišljenimi obtožbami in konstrukti ovaja policiji in finančni upravi. Objavo te novice na portalu iz kroga vladajoče stranke deli tudi premier. To ni Vučićeva Srbija, Putinova Rusija, Erdoganova Turčija ali Orbanova Madžarska, ampak Slovenija. Snežičeva in Janševa. Tu smo. To je naša realnost. Tu živimo in delamo. Za zdaj še.