Na strani koalicije?

Šarec Zorčiča označil za "špilferderberja": vsem jim je žal, da so obstruirali sejo

J.P.
30. 10. 2021, 15.29
Posodobljeno: 30. 10. 2021, 15.37
Deli članek:

Predsednik DZ ni zapustil seje, ki so jo obstruirali poslanci in poslanke opozicije. Sam pravi, da se z njegovo odsotnostjo ne bi nič spremenilo.

Bobo
Igor Zorčič in Marjan Šarec

Na torkovi seji DZ, ki jo je kot predsednik DZ vodil poslanec NeP Igor Zorčič, so obstruirali poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP. S tem so glasovanje o zakonodajnih predlogih prepustili koaliciji ter podpornikom koalicije SNS in poslancema narodnosti.

Glasovanje o predlogu za ustavnega sodnika so sicer po obstrukciji opozicijskih poslancev preložili. Preložitev glasovanja je predlagal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Zorčič je s svojo prisotnostjo omogočil sklepčnost in bil deležen očitkov, da sodeluje s koalicijo, ta pa je po drugi strani pohvalila njegovo državnotvornost. Kot je pozneje pojasnil, predsednik DZ pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot ostali poslanci in poslanke, saj mora organizirati sejo in delo DZ, ter dodal, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil.

Po Zorčičevih besedah se ne bi nič spremenilo, če bi tudi sam zapustil sejo – DZ bi slej ko prej moral obravnavati točke, ki so bile na dnevnem redu. Je pa dodal, da bi, če bi bili na seji navzoči vsi opozicijski poslanci, lahko padel predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je po njegovi oceni škodljiv.

Ni čas za pahorjanstvo

Prvak LMŠ Marjan Šarec je ob odločitvi Zorčiča, da ne zapusti seje, dejal, da »danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si«. Kot je dejal, se morajo poslanci odločiti med tem, ali podpirajo demokratične sile, ki se trudijo, da bi država ostala v normalnih tirnicah, in tem, da vladajočim, ki kršijo norme in načela pravne države, omogočijo vladanje in sprejemanje zakonov.

S kritiko je nadaljeval tudi danes. »Ko nas venomer sprašujete, zakaj nič ne naredimo, zakaj ne vržemo vlade, zakaj ne zberemo 46 glasov in podobno, je odgovor na dlani. Zato, ker vladi vedno nekdo drži štango, na takšen ali drugačen način. Vedno se najde nekaj parlamentarnih brodolomcev in oportunistov, ki mislijo, da še ni dovolj nakopičenega,« je zapisal in nadaljeval: »Ko smo bili še v šoli in smo se zmenili za kakšno dejanje razreda, se je vedno našel nekdo, ki je bil "priden" in nas je šel zatožit, tako imenovani "špilferderber". No, tokrat je bil to kar sam Igor Zorčič, ki je podobno, kakor Matej Tonin leta 2018, pozabil, zaradi koga je (še) na mestu PDZ in nas prinesel okrog. S točno enakim argumentom, da zastopa vse. Vendar, to tako ne gre. Res je sicer, da naj bi PDZ zastopal vse čim bolj uravnoteženo, s tem se lahko strinjam. Ampak, mar tudi v takih razmerah, kot jih imamo sedaj? Vladajoči se ne ozirajo na nič, epidemija je že zdavnaj ušla, da o vladavini prava sploh ne govorim. Mimogrede, dragi PV, kje je kakšna razglasitev epidemije ob tolikšnih številkah? Aja, saj res, ni je, ker ste ves denar za takšne in drugačne dodatke že 'zagonil'.«

Zapisal je tudi, da je Zorčič zapravil priložnost, da vsaj enkrat stori nekaj drugače. »Čeprav smo mu ponudili kar nekaj možnih načinov obstrukcije, je bil proti vsemu in ostal na seji. Se postavil spet na stran koalicije. Mislim, da nam je danes vsem v opoziciji žal, da smo takrat obstruirali sejo in mu omogočili, da opravlja funkcijo PDZ. Pri Jožefu Horvatu, bi vsaj vedeli, pri čem smo.«