preobremenjenost

Vodstvo UKC Maribor: "Smo na pragu najhujše krize doslej"

B.K./STA
29. 10. 2021, 14.14
Posodobljeno: 29. 10. 2021, 14.16
Deli članek:

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je pred prazničnim koncem tedna opozorilo javnost, da so razmere pri njih zelo alarmantne in so zaradi hitre rasti števila obolelih s covidom-19 na pragu najhujše krize doslej.

Bobo
UKC Maribor

Kot je v današnji izjavi dejal direktor bolnišnice Anton Crnjac, smo zdaj res v fazi, ko morajo ljudje sprevideti resnost razmer, tudi tisti negativno nastrojeni pa ugotoviti, da je konec kakršnihkoli drugih razmišljanj, kot je reševanje koronske krize. "Treba je začeti razmišljati o sebi in svojem zdravju ter zdravju najbližjih in drugih bolnikov, ki zaradi zasedenosti bolnišnice ne pridejo do potrebnih zdravstvenih storitev za druge bolezni," je dejal prvi mož UKC Maribor.

Ker so pred nami prazniki, je pozval k samoomejitvi množičnih druženj, noč čarovnic naj letos mine mirneje, čim manj množični naj bodo tudi obiski grobov. Ljudje naj po njegovem začnejo razmišljati, da opozorila stroke glede cepljenja proti covidu-19 in varnostnih ukrepov niso nekaj, kar bi govorili na pamet, pač pa imajo resne strokovne podlage.

Zagotavljanje dodatnih zmogljivosti "izjemen napor"

Strokovni direktor Matjaž Vogrin je prav tako poudaril, da se število covidnih bolnikov zelo hitro povečuje, zato bodo v skladu v dogovorom na nacionalni ravni morali dodatno povečati zmogljivosti za te bolnike. Od danes morajo zagotavljati prostor za 60 akutnih bolnikov in 32 v intenzivni terapiji, od sredine naslednjega tedna pa za 70 akutnih ter 34 bolnikov v intenzivni negi.

"To za nas pomeni izjemen napor, saj kader in oprema, ki so sicer namenjeni obravnavi drugih bolnikov, ne morejo biti več uporabljeni tam, pač pa jih potrebujejo za obravnavo covidnih bolnikov," je dejal Vogrin. Po njegovih besedah je za več kot deset odstotkov zmanjšano delo na drugih oddelkih. Pri tem po njegovem mnenju najbolj trpijo bolniki, ki sicer lahko nekoliko počakajo, saj ne potrebujejo takojšnje hospitalizacije, a ker kriza traja že leto in pol, se njihove težave kopičijo.

Nenujni posegi že odpadajo

Na kirurgiji sicer ves čas normalno teče urgentna služba, prav tako nemoteno obravnavajo onkološke bolnike, medtem ko je kirurgija v tem trenutku nekje na 70 odstotkih, ostali nenujni posegi pa že odpadajo. Podobno po Vogrinovih besedah velja tudi na drugih oddelkih.

Še naprej je ozko grlo intenzivna terapija, za katero imajo skupaj na voljo 59 postelj, od tega so jih 32 na novo dobili v času epidemije covida-19, a so morali oskrbo zagotoviti brez dodatnega kadra. Na covidnih oddelkih je trenutno okoli 150 medicinskih sester in 40 zdravnikov.

Sicer pa je na intenzivnem oddelku povprečna starost bolnikov trenutno okoli 65 let, pri čemer je 15 do 20 odstotkov takih, ki so že bili cepljeni. Na akutnem oddelku je povprečna starost 69 let, med njimi pa je cepljenih okoli 30 odstotkov. Najmlajši bolnik na intenzivni terapiji je danes star 43, na akutnem oddelku pa 36 let.

Več kot 100-odstotna zasedenost že več kot en mesec

Predstojnica pljučnega oddelka Dušanka Vidovič je ob tem opozorila, da so že več kot mesec dni zasedeni več kot stoodstotno, predvsem na račun respiratornih okužb, ki niso povezane s covidom-19 in prav tako potrebujejo zdravljenje s kisikom. Ostali njihovi bolniki so onkološki, zato je manevrskega prostora za krčenje programov v pulmologiji zelo malo.

Po besedah predstojnika kardiološkega oddelka Husama Franja Najija so zaradi zaprtja infekcijskega oddelka, ki je v celoti namenjen covidnim bolnikom, z vsemi ostalimi v glavnem obremenili interno kliniko. Gre za 35 do 40 bolnikov, tako da je omenjena klinika povsem zasedena. Zaradi odpadanja nekaterih rednih programov v preteklih mesecih, ki jih tudi čez poletje niso uspeli v celoti pokrpati, imajo večji naval akutno obolelih internističnih bolnikov, kar še dodatno povečuje zasedenost, žal pa je zaradi tega večja tudi smrtnost, je še dodal Naji.