Epidemija v Sloveniji

Bojana Beović o cepljenju otrok, trajanju zaščite pri prebolevnikih in delnem zapiranju države

S.R.
27. 10. 2021, 22.23
Posodobljeno: 28. 10. 2021, 09.40
Deli članek:

Infektologinja Bojana Beović je sporočila, da bodo v primeru poživitvenega odmerka posodobljena priporočila na voljo na začetku naslednjega tedna.

STA
Bojana Beovič meni, da še vedno obstaja možnost, da se izognemo delnemu zaprtju države.

Kot je za Odmeve na TV Slovenija pojasnila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, so v posvetovalni skupini danes razpravljali o "širših indikacijah" za tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Torej o tretjem odmerku za populacijo na splošno. Pojasnila je, da bodo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki bodo pripravljena na podlagi priporočil posvetovalne skupine, predvidoma objavljena v začetku naslednjega tedna. Spomnila je sicer, da je cepljenje s tretjim odmerkom že zdaj možno, pri čemer se posebej priporoča starejšim od 65 let, ranljivim kroničnim bolnikom in stanovalcem v domovih za starejše, a je dostopno prav vsem, ki so bili cepljeni pred najmanj šestimi meseci. Za poživitveni odmerek se sicer uporabljajo mRNA cepiva Pfizerja in Moderne.

Čakajo na odločitev Eme

Kar zadeva cepljenje otrok, starih od 5 do 12 let, bomo po navedbah Beovićeve pri nas počakali na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), ki mora cepivo za to starostno skupino še odobriti. Ko se bo to zgodilo, bodo na podlagi tega sprejeli tudi priporočilo. Kot je še pojasnila, je v primeru cepljenja otrok veliko odvisno predvsem od "intenzitete kroženja virusa." Bolj ko je to intenzivno, bolj se svetuje tudi za tiste skupine, pri katerih bolezen običajno ne poteka hudo, saj je ob velikem številu okuženih možnost, da bo prišlo do posameznih tragičnih primerov, bistveno večja, je dejala. Poudarila je sicer, da moramo v Sloveniji v prvi vrsti poskrbeti predvsem za zaščito starejših skupin.

Prebolevnost in pogoj PCT

Beovićeva je spregovorila tudi o prebolevnosti, za katero se vse bolj kaže, da nudi dolgotrajnejšo zaščito kot cepljenje. Čeprav to seveda ne pomeni, da bi se bilo modro namenoma prekuževati in tvegati hujši potek bolezni ali celo smrt, pa se že nekaj časa pojavlja vprašanje, zakaj v primeru prebolevnosti izpolnjevanje pogoja PCT traja le šest mesecev, kar zaenkrat ne velja v primeru cepljenja. Kot je potrdila tudi Bevićeva, je čas res pokazal, da prebolevnost pomeni dlje časa trajajočo zaščito kot cepljenje. "Prebolevniki zbolevajo kasneje oziroma manj pogosto kot cepljene osebe v istem času," je dejala, a še enkrat ponovila, da se v tem primeru ravnamo v skladu s prakso v večini drugih evropskih držav in evropsko uredbo, v skladu s katero se prebolevnost upošteva šest mesecev po pozitivnem rezultatu PCR testa. Glede vprašanja, če bi se bilo smiselno ravnati na podlagi seroloških testov, ki kažejo prisotnost protiteles v krvi, pa je dejala, da se pri protitelesih "v smislu preverjanja zaščitenosti posameznika še ne moremo zanesti, ker ne vemo, kakšna je mejna vrednost. Zato upoštevamo čas, po katerem je nekdo bolezen prebolel."

Se lahko izognemo delnemu lockdownu?

Kot smo že poročali, je minister za zdravje Janez Poklukar danes napovedal tudi morebitno delno zapiranje države, če se razmere ne bodo izboljšale in bo na enotah za intenzivno nego zasedenih med 160 in 180 postelj. Po mnenju Beovićeve glede na to, da "imamo na razpolago varna in učinkovita cepiva in tudi možnost hitrega testiranja," obstaja možnost, da se temu izognemo. Poudarila je, da se ji zdi "neverjetno," da si ne znamo pomagati z znanostjo in moderno tehnologijo. "Seveda bomo v naslednjih dneh videli, ali vendarle ni potrebno poseči po nekaterih takih že zgodovinsko preizkušenih ukrepih za preprečevanje epidemije," pa je dejala za konec.