Da so epidemiološke razmere v Sloveniji dramatične, katastrofalne, že vemo, na to nas vsakodnevno opozarjajo odločevalci, ki v ozadju nenehno premišljujejo ukrepe in prilagajajo načrt, kako se z epidemijo spopasti. Kot smo že poročali, je minister za zdravje Janez Poklukar danes pojasnil, da bo, če bo na enotah za intenzivno nego zasedenih med 160 in 180 postelj, predlagal vsaj delno zaprtje družbe. Danes je denimo zasedenih 133 postelj na intenzivi.

Na vprašanje, kako bo to "delno zaprtje" videti v praksi, je odgovoril, da bodo ukrepe določili v skladu s priporočili stroke oziroma jih bodo oblikovali skupaj s svetovalno skupino za covid-19. Nekaj podrobnosti je nato razkrila vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

Omejitev delovnega časa lokalov

Logarjeva je pojasnila, da so že konec poletja ob pripravah na jesensko obdobje predvideli, da bi ob izrazitem poslabšanju oziroma veliki zasedenosti postelj na enotah za intenzivno nego prišlo do omejevanja delovnega časa lokalov. Te bi po njenih navedbah zapirali ob 22. ali 24. uri.

Da bi šole ostale odprte, bi po navedbah Logarjeve iz prostovoljnega testiranja prešli na obvezno, morebiti tudi uvedli delno hibridne programe.

Ostale stvari so odprte in odvisne od tega, kako bo potekala epidemija. Še vedno upajo, da bo zavedanje o pomenu pogoja PCT in testiranja ter ostalih ukrepov vplivalo na to, da se bomo bistvenemu zaostrovanju morda uspeli izogniti, je dejala Logarjeva. V strokovni skupini po njenih besedah niso popolnoma opustili ideje o PC-principu in je to ena od možnosti, o katerih se pogovarjajo.

Apel prebivalstvu

Ob tem je Logarjeva pozvala k upoštevanju strokovnih priporočil, "tudi če niso vedno popolnoma podprta z zakoni". Kot je dejala, so bile v zadnjih tednih številne stvari razumljene, da niso potrebne, ker nimajo zakonske podlage. "Ne moremo imeti vseh stvari vedno zapisanih v zakonu. Epidemija se ni pojavila napovedano, da bi lahko zakone spremenili in popravili," je dejala.

Ponovila je, da je od nas odvisno, kaj se bo zgodilo. Menila je, da se mora vsak vprašati, kako bi se počutil, če bi se okužil s koronavirusom in prebolel blago obliko okužbe, ob tem pa okužil koga s slabim imunskim sistemom, sodelavko, ki je noseča, ali pa otroka, ki je končal zdravljenje kakšnega hematološkega obolenja. Ob tem pa je izpostavila, da tudi mladi, zdravi lahko zbolijo in imajo dolgotrajne posledice tudi, če prebolijo blago obliko okužbe.