Katastrofalna epidemiološka situacija

Vlada zaostruje ukrepe, če to ne bo delovalo, sledi delno zapiranje družbe

B.K.
27. 10. 2021, 14.37
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 15.16
Deli članek:

Vrag je vzel šalo, vlada zaostruje ukrepe.

STA
Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je popoldne stopil pred kamere in v luči slabe epidemiološke slike napovedal nove ukrepe.

Po besedah ministra so navadne postelje za covidne bolnike v tem trenutku polno zasedene, intenzivne pa so bile danes zasedene v 92 odstotkih. Zato vlada s petkom odpira novi dve covidni bolnišnici – Topolščico in Sežano, skupaj jih bo tako že 15, število covidnih postelj na navadnih oddelkih pa se bo tako povečalo iz 390 na 420.

Minister bo sicer v primeru, če bo na intenzivnih oddelkih zasedenih med 160 in 180 postelj, predlagal vsaj delno zaprtje družbe. Danes je zasedenih 133 postelj na intenzivi.

Lahko se zgodi scenarij iz Bergama

V petek bo vlada prav tako omejila izvajanje vseh nenujnih. "To zahteva epidemija," je bil jasen Poklukar. "Napoved ni dobra, gremo v najslabše stanje v času epidemije, odkar se soočamo s covidom 19. Če smo na začetku s strahom gledali takratno Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama. Ja prav ste slišali, situacija je tako resna," je dejal minister.

Če se epidemiološko stanje ne bo umirilo, nam grozi zlom sistema javnega zdravstva. To bi pomenilo, da "bomo zdravstvene delavce morali prerazporediti iz drugih zdravljenj. Ne bomo recimo imeli anesteziologov za nenujne operacije, denimo kolkov, hrbtenice in podobno. Vsi posegi s čakalnih seznamov se bodo prestavili na prihodnje datume. Z vsakim covidnim bolnikom zmanjka prostora za druge, prav tako bolne ljudi," je bil jasen Minister. "Lahko bomo le še reševali življenja."

Dodatni ukrepi

Vlada zato uvaja redno presejalno testiranje v vseh bolnišnicah in socialno-zdravstvenih zavodih. "Oskrbovance in delavce bomo redno testirali, da preprečimo izbruh znotraj institucij. Te institucije morajo delovati, tam so najbolj ranljivi prebivalci."
Za opravljanje dela pogostnost testiranja s testi za samotestiranje dvigujejo na 48 ur, učenci, dijaki in študenti se bodo morali testirati dvakrat tedensko. Samotestiranje je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Skladno z odlokom so samotesti, ki jih izvajajo učenci, dijaki in študenti kriti iz proračuna, prav tako presejalni testi v zdravstvenih zavodih in vsi testi iz zdravstvenih razlogov. Vsi ostali ostajajo, tako kot doslej, plačljivi.

Navkljub izpolnjevanju PC pogoja je uporaba zaščitne maske obvezna v vseh dejavnostih izobraževanja, zdravstva in povsod kjer prihaja do medsebojnega neposrednega stika. Ob tem minister vse poziva, da v primeru, kjer pogoj PCT ni izpolnjen, storitev "enostavno zavrnete. Tako bo najbolje za vse."

Novi ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek.

Starejši in ranljivi takoj na PCR test, pozitivni nato v bolnišnico po regeneron

Okuženi s slabim imunskim sistemom in osebe, pri katerih je verjeten težji potek bolezni naj se ob pojavu simptomov čimprej zglasijo pri osebnem zdravniku, da opravijo PCR test. Pozitivni naj nato nadaljujejo pot v bolnišnico, kjer bodo prejeli zdravilo regeneron, je pozval Poklukar. "Tega zdravila ne moremo aplicirati, če pridejo bolniki v bolnišnico takrat, ko je že razvita akutna slika covida. Takrat je situacija prepozna, tega zdravila žal bolnik takrat ne more več prejeti."

“Lahko dvomite, se ne strinjate, kritizirate, imate pomisleke. Vse to je legitimno in je jedro demokratične družbe. Toda z nasprotovanjem ukrepom v trem trenutku ne pomagate ljudem in zaposlenim v zdravstvu. Ta trenutek to ogroža zdravje in življenje ljudi,” je še opozoril minister.