Glupi davki in zakon o vodah

Vložena še ena interpelacija, tokrat je na vrsti minister Vizjak

G.G./STA
27. 10. 2021, 13.37
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 14.02
Deli članek:

Opozicijske stranke so vložile interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka.

STA
Andrej Vizjak je naslednji v vrsti za interpelacijo.

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. O tem so razmišljale že, ko je poleti na referendumu padla v vodo novela zakona o vodah, kapljo čez rob pa je pomenilo nedavno razkritje posnetka domnevnega Vizjakovega pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom, iz katerega je slišati, da Vizjak Petanu svetuje, naj se izogne plačilu davka. Vizjak je posnetke označil za "lepljenko".

Ne zna, mogoče ne razume

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović (LMŠ) je ob vložitvi interpelacije dejal, da bi moral biti Vizjak "varuh okolja, narave, javnega interesa", a "tega enostavno ne zna, mogoče niti ne razume", namesto tega je "varuh parcialnih interesov".

Prvi očitek Vizjaku je po Golubovićevih besedah nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države, s tem ko je prvemu možu DZS Petanu pred 14 leti v vojni za prevlado v Termah Čatež predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Sporna je tudi njegova odobritev povečanja črpanja termalne vode v Termah Čatež v aktualnem mandatu.

Vizjaku je pripisal še neposredno odgovornost za sprejem okolju škodljive novele zakona o vodah, ki da je bila v nasprotju z ustavo, mednarodnimi konvencijami, zakonom o varstvu okolja; načrtno omejevanje možnosti stroke in nevladnih organizacij pri pripravi zakonodaje, denimo gradbene in okoljske; ter favoriziranje "dobičkarskih parcialnih interesov na račun javnega interesa". Ob pripravi novele zakona o vodah naj bi namreč imel v mislih parcialne interese posameznikov, ki bi lahko kupili priobalna zemljišča in tam gradili.