Nepopustljivi

Kitajska šefu zadolženega Evergrandeja: »Plačaj iz svojega žepa«

B.K.
27. 10. 2021, 11.29
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 11.47
Deli članek:

Kitajske oblasti ne želijo plačati zapitkov nepremičninske družbe.

Reuters
Hui Ka Yan, ustanovitelj in predsednik uprave družbe Evergrande.

Kitajske oblasti so ustanovitelja nepremičninskega giganta Evergrande, ki se je znašel v hudih finančnih težavah, pozvale, naj kreditne obveznosti poravna iz lastnega žepa, poroča ameriški finančni portal Bloomberg. Hui Ka Yan je sicer dolarski milijarder, ki ima po podatkih Bloomberga, kljub slabemu letu, v žepu za dobrih osem milijard ameriških dolarjev sredstev, kar ga uvršča na 315. mesto najbogatejših Zemljanov. Leta 2017 je njegovo osebno premoženje znašalo kar 42 milijard dolarjev.

Peking je ob tem pozval skupino Evergrande in ostala nepremičninska podjetja, ki se soočajo s težavami v solventnosti, naj nujno poravnajo svoje kreditne obveznosti do tujih posojilodajalcev. Nacionalna komisija za razvoj in reforme je namreč v torek zvečer podjetjem naložila, naj se pravočasno pripravijo na poplačilo obrokov v tujini in tako ohranijo svoj ugled in pripomorejo k redu na mednarodnem trgu.

Poziv Huiju vse bolj potrjuje sum, da Peking ni pripravljen uporabiti javnih financ za poplačilo dolgov zasebnega podjetja, ne glede na velikost. Je tudi razumen korak v kampanji za »skupno blaginjo« kitajskega predsednika Xija Jinpinga, v okviru katere prenaša vse večji del odgovornosti za družbeno blaginjo na razred milijarderjev. S kampanjo želi Xi zajeziti naraščajočo družbeno neenakost v tej vzhodnoazijski državi, ki je ob visoki gospodarski rasti prav tako posledica prostotržnih reform iz 90. let preteklega stoletja.

Profimedia
Kitajski predsednik Xi Jinping.

Huijevo premoženje najbrž ni dovolj veliko, da bi lahko bistveno zmanjšalo kreditne obveznosti skupine Evergrande, ki so poleti narasle na več kot 300 milijard ameriških dolarjev. Hui, ki si lasti kontrolni delež v podjetju, je večino premoženja pridobil iz rasti vrednosti delnic podjetja in velikodušnih dividend, ki jih je družba izplačevala delničarjem.

Družba Evergrande je sicer mnoge poznavalce presenetila s pravočasnim plačilom obroka mednarodnim posojilodajalcem prejšnji teden. Poravnati je bilo treba 83,5 milijona dolarjev visok račun, kje je vodstvo nabralo sredstva pa ni jasno, saj lokalne vlade nadzorujejo bančne račune družbe, s čimer si hopčejo zagotoviti, da so sredstva na njih porabljena za dokončanje gradenj v teku in ne za poplačilo dolgov.

Naslednji preizkus za kitajskega dolžnika bo plačilo obroka, ki zapade v petek. Tudi če Evergrande preživi to leto ga že v naslednjem čaka zajetna vsota novih poplačil. V letu 2022 bo namreč zapadlo za približno 7,4 milijarde dolarjev kreditov, ki jih Evergrande dolguje tako domačim kot tujim posojilodajalcem.