Niso časi za "pahorjanstvo"

Zorčič deležen pohvale koalicijskih SDS in SMC, opozicija meni, da ni "njihov"

S.R./STA
26. 10. 2021, 15.36
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 17.17
Deli članek:

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič meni, da ne bi spremenilo ničesar, če bi se tudi sam odločil za obstrukcijo.

STA
Zorčič pravi, da pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot ostali poslanke in poslanci.

Današnje pestro dogajanje v državnem zboru, kjer so imeli poslanci na mizi nekaj kočljivih odločitev, kot so glasovanje o zakonodajnih predlogih o dohodnini in igrah na srečo ter predvsem glasovanje o novem kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču. Slednje je bilo nato na željo vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca umaknjeno z dnevnega reda. O izvolitvi novega ustavnega sodnika bodo tako glasovali na eni od prihodnih sej.

Kot smo že poročali, so se v poslanskih skupinah opozicijskih strank, povezanih v KUL (LMŠ, SD, Levica, SAB), in poslanski skupini nepovezanih poslancev odločili za obstrukcijo seje, da bi s tem razgalili, kako se bo v parlamentu preštela koalicija, ki mora glasove nabirati med kvazi opozicijo Jelinčičeve SNS, zmerno opozicijo poslancev Deususa in poslancema narodne manjšine. Ni pa seje obstruiral tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, na kar so z očitki o sodelovanju s koalicijo odzvali v nekaterih opozicijskih strankah. "Sklepčnost današnjemu glasovanju v DZ o škodljivi zakonodaji je omogočil PDZ, Igor Zorčič. Zato je jasno, kdo je del opozicije in kdo ne," je denimo na Twitterju zapisal prvak stranke LMŠ Marjan Šarec.

Ne bi spremenilo ničesar, pravi

Zorčič je očitke, da sodeluje s koalicijo, zavrnil. Med drugim je pojasnil, da predsednik DZ pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot ostali poslanke in poslanci, saj mora organizirati sejo in delo DZ. Pojasnil je tudi, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil.

Zorčič je sicer tudi mnenja, da če bi tudi sam zapustil sejo, ne bi to spremenilo ničesar. DZ bi po njegovih besedah slej ko prej moral obravnavati točke, ki so bile na dnevnem redu. Prav tako tudi ob njegovi obstrukciji seje ne bi glasovali o predlogu za ustavnega sodnika, saj bi bil DZ nesklepčen.

Ob tem je Zorčič še poudaril, da so pred enim letom sprejeli letni načrt dela DZ, prav tako pa so sprejeli tudi časovni potek seje. Kot je spomnil, so na dnevnem redu seje bile še druge tako koalicijske kot opozicijske točke, ki jih mora DZ obravnavati.

Zorčič je dodal, da bi, v kolikor bi bili na seji navzoči vsi opozicijski poslanci, lahko padel predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je po njegovi oceni škodljiv. Če se bo tudi v prihodnje dogajalo, da na sejah DZ in delovnih teles ne bo navzočih dovolj poslancev, potem bodo nesklepčni in ne bo mogoče sprejemati odločitev, je še opozoril Zorčič.

Deležen pohvale SDS in SMC

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dejanje Zorčiča označil za državotvorno, saj da se je v preteklosti že opekel, ko je glasoval proti temu, kar kot predsednik DZ predstavlja. "Mislim, da je v tem trenutku naredil tisto, kar je moral, in da mu bo to predvsem koristilo," je poudaril Krivec. Ob tem je dejal, da ima opozicija po poslovniku DZ sicer pravico do obstrukcije, a da so se v danem primeru "ustrelili v koleno", saj so na seji glasovali tudi o predlogih zakonov, ki so jih podali v opoziciji.

Tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič se je na Twitterju Zorčiču zahvalil za državotvornost. Ob tem je obstrukcijo opozicijskih strank označil za polomijo, s čimer so pokopali tudi zakone, ki so jih predlagali sami.

Niso časi za "pahorjanstvo"

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer po koncu seje poudarili, da so želeli z obstrukcijo pokazati, da koalicija nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za večino v DZ.

Šarec je ob odločitvi Zorčiča dejal, da "danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si". Po njegovih besedah se morajo poslanci odločiti med tem, ali podpirajo demokratične sile, ki se trudijo, da bi država ostala v normalnih tirnicah, in tem, da vladajočim, ki kršijo norme in načela pravne države, omogočijo vladanje in sprejemanje zakonov.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ob tem izpostavil, da sam ne vidi nobenega razloga, zakaj je Zorčič ostal v dvorani, saj bi sejo lahko vodil eden od podpredsednikov DZ. Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana pa je današnje dogajanje na seji dokaz, da je Zorčič v DZ zagotavljal kvorum in da se verjetno ne zaveda, da je postal predsednik DZ, ker v opoziciji takrat niso zagotovili kvoruma.

"Dejstvo je, da smo v opoziciji, tisti pravi opoziciji, danes želeli pokazati, kakšno podporo ima vlada v DZ in očitno je gospod Zorčič tisti, ki se je postavil na nasprotno stran od naše opozicije," pa je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.