Uboga žival

Ljubljanska podjetniška družina skoraj do smrti zanemarila konja Maxija Liona

Polona Krušec
26. 10. 2021, 14.52
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 18.12
Deli članek:

Konec prejšnjega tedna so v Društvu za zaščito konj na Polzeli doživeli šok. Navajeni sicer hudih prizorov, ko sprejemajo živali, potrebne pomoči, so namreč uzrli konja v tako slabem stanju kot že dolgo ne. Kdo in zakaj mu je storil tako krivico?

Facebook
Maxi Lion je v življenjski nevarnosti.

Maxi Lion, ki je v preteklosti blestel na kasaških dirkah, je danes le še senca tega, kar je bil, in to zaradi povsem neprimerne oskrbe. »Tako ubog je, da v prikolici, v kateri so ga pripeljali, niti stati ni mogel. Samo ležal je in se z veliko težavo postavil na tresoče noge ter odkorakal do boksa. Kopita so v katastrofalnem stanju, predvidevamo, da ima tudi cushingov sindrom, zelo verjetno tudi hud laminitis, pa zob menda ni imel še nikoli v življenju urejenih. Seno mu tako prija, da glave iz jasli sploh ne dvigne,« je ob njegovem sprejemu sporočila Natalija Nedelko, predsednica Društva za zaščito konj, ki vse napore vlaga v to, da bi konja rešili, kajti je v smrtni nevarnosti.

 Čez teden na polju, za vikend na tekmi

»Če me kaj žalosti, me to, da je ravno pasma ljutomerski kasač, kar Maxi Lion je, ena najbolj izkoriščanih in najmanj cenjenih konj pri nas. Čeprav je že iz davnine znan kot izredno deloven in družinski konj, ki je čez teden delal na polju in za vikend tekmoval, je njegova preteklost pozabljena in se ga danes uporablja skoraj izključno samo za kasaške dirke. Seveda, če je dovolj temperamenten in perspektiven. Vse ostalo se proda za 'male pare' za rekreativno jahanje ali pa končajo na krožnikih. Namesto da bi bili naš ponos, kot je lipicanec, ki se ga promovira po vsem svetu, je to pasma konj, ki se je ne omenja. Niti v člankih, v katerih so navedene avtohtone slovenske pasme,« opozarja Nedelkova.

facebook
Maxi Lion kot je bil nekoč.

Zakaj ga inšpekcija ni odvzela

K reševalki konj ga je pripeljal lastnikov sin, mlad ljubljanski podjetnik Friderik P., je medijem povedala predsednica društva. Rekel ji je, da je za konja skrbel njegov oče, ki pa je preminil in zato zdaj konj ne more ostati več pri njih. Vendar je bila to laž, njegov oče je živ. Dobro je namreč vedel, da društvo živali ne bo sprejelo brez opravičljivih razlogov. Povedala je še, da je lastnike Maxija Liona že prejšnji mesec zaradi zanemarjanja živali nekdo prijavil veterinarski inšpekciji, saj omenjena institucija po njenih besedah že vodi postopek. »Verjetno ga je ravno zaradi prijave lastnikov sin pripeljal v društvo, da bi se izognil kazni in morebitnim drugim nevšečnostim inšpekcijskega postopka,« meni Nedelkova, ki se sicer čudi, kako je mogoče, da Maxija Liona inšpekcija, ko je začela voditi primer in videla konja v katastrofalnem stanju, ni nemudoma odvzela.

Prvi sprehod

Črnega vranca je veterinar pregledal in ga temeljito oskrbel, tudi s protibolečinsko terapijo. Včeraj je prišel kovač, da mu uredijo kopita. Z njim je nekdo 24 ur na dan, da ga, ker je še vedno v smrtni nevarnosti, spremlja ves čas. Živinozdravnik je bil drugače jasen: če ne vstane v nekaj urah, mu ne bodo mogli pomagati. In potem končno prva dobra novica, saj je Maxi včeraj vstal sam. »Potem se je odpravil na sprehod. Počasi je šel do drugih konj, se z vsakim od njih malo pogovoril in nato odkorakal nazaj v svoj boks. Več ur je trajalo, da je opravil, kar se je namenil. Zdaj leži in počiva. Zanj je bil to zelo hud napor, ampak velik uspeh. Srčno si želim, da zmaga. Da pokaže in dokaže, da je borec. Bil je samo športni rekvizit, ki je klavrno končal svojo kariero. Postal je odpadek človeške družbe, odpadek nekoga, ki se mu je 'fučkalo' zanj,« žalostna svoje misli sklene Natalija Nedelko.

facebook
Revež, kakšna kopita ima!

Pomagajmo Maxiju

Pred njim je še dolga pot – pravi sogovornica – na kateri mu bodo pomagali, da jo bo čim lažje prehodil. Če bi želeli pomagati črnemu lepotcu, saj bodo stroški njegovega zdravljenja visoki, lahko uporabniki operaterja A1 in pošljete SMS s ključno besedo KONJI5 (darujete 5 evrov) ali KONJI10 (darujete 10 evrov) na 1919. Donacije Društvo za zaščito konj sprejema tudi prek aplikacije paypal. Ob izpolnjevanju obrazca za nakazilo prek paypala zabeležite elektronski naslov društva: admin@dzk.si. Lahko pa poljubno vsoto nakažete na njihov račun: SI56 1010 0005 0589 375.