Pisma in naboji

Zorčič o grozilnih pismih: "Čas je, da se vsi nekoliko potegnejo nazaj"

B.K./STA
25. 10. 2021, 14.13
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 17.40
Deli članek:

Predsednik DZ Igor Zorčič poudarja, da najostreje obsoja vse grožnje, ki so izrečene bodisi politikom bodisi kateremukoli drugemu človeku. Potem ko sta premier Janez Janša ter obrambni minister Matej Tonin prejela pošto z grozilno vsebino, so po Zorčičevih besedah sumljive pošiljke zaznale tudi službe v DZ.

Bobo
Igor Zorčič

Predsednik DZ je poudaril, da so takšne grožnje obsojanja vredne. Je pa ob tem pozval tudi vse politike, da komunicirajo strpno, predvsem na družbenih omrežjih. Kot je dejal, ne samo na Twitterju, tudi na TikToku. "Tudi tam smo videli govor, ki ni v ponos nobenemu politiku," je pojasnil. Po njegovi oceni je čas, da se vsi nekoliko potegnejo nazaj.

Po njegovih besedah so politiki dostikrat tarča tako pohval kot tudi kritik, včasih tudi takšnih, ki presegajo mejo dobrega okusa. Kaj je grožnja, je seveda tudi stvar individualne ocene. "Mislim, da konec koncev tudi vsak politik ali pa tisti, na katerega je grožnja naslovljena, sam oceni, koliko se počuti ogroženega. Ampak glede na to, da nekateri politiki sami komunicirajo na podoben način, se seveda danes težko sklicujejo, da jim je kdor koli grozil," je še dejal Zorčič. S temi besedami pa je, kot je potrdil, ciljal na predsednika SNS Zmaga Jelinčiča.

Kot je sicer v nedeljo prvi poročal spletni portal Siol, za njim pa tudi drugi mediji, sta predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin v petek na domača naslova prejela kuverti, v katerih sta bili grožnja s smrtjo in naboj večjega kalibra. Po poročanju spletne Demokracije, pa je pošto z enako vsebino prejel tudi Jelinčič.

Pred tednom dni pa sta k Toninu prišla neznanca, ki sta se izdajala za delavca telekomunikacijskega podjetja. Njegova soproga je zaradi sumov reagirala, ob tem pa se je izkazalo, da je ta dva človeka policija na enem od sredinih protestov pridržala zaradi napada na policiste. A kot je danes dejal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak, so v danem primeru ugotovili, da življenje družine oziroma varovane osebe ni bilo ogroženo in naj bi šlo za naključni dogodek, neznanca pa sta dejansko bila delavca telekomunikacijskega podjetja.