Epidemija eksplodirala

Znana petkova epidemiološka slika, odkrili krepko čez 2000 novookuženih

S.R.
23. 10. 2021, 09.48
Posodobljeno: 23. 10. 2021, 11.18
Deli članek:

Informacije so na žalost znova slabe, nič ne kaže, da bi se trenutno epidemično stanje v Sloveniji izboljšalo.

Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

Minil je teden dni, odkar je delta različica sars-cov-2 stopila na plin. Prejšnji petek, ki bi ga lahko po krajšem obdobju stagnacije označili za prvi dan, začetek tega zadnjega trenda izdatnega slabšanja epidemiološke slike v Sloveniji, so odkrili 1438 novih primerov okužbe, delež pozitivnih testov pa se je nenadno dvignil na 25,1 odstotka. S tega vidika so včerajšnji podatki še posebej zanimivi. Se bo skorajda eksponentna rast novih primerov okužbe nadaljevala? 

Kaže, da. Obeti so slabi, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj ob 7507 PCT testih potrdili 2270 novih primerov okužbe s sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil kar 30,2-odstoten. Pri NIJZ sicer ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 17.436 oseb.

NIJZ
Zadnji podatki o epidemiološki sliki v Sloveniji.

Vse oči so zdaj uprte v dogajanje v slovenskih bolnišnicah, kjer se je po podatkih Sledilnika za covid-19 včeraj zaradi covida-19 zdravilo 440 bolnikov, od katerih jih je 123 potrebovalo intenzivno nego. Število hospitaliziranih bolnikov se je do danes zjutraj povišalo na 455. Na enotah za intenzivno nego se po podatkih sledilnika trenutno zdravi 119 covidnih bolnikov. V slovenskih bolnišnicah je v zadnjem dnevu zaradi covida-19 na žalost umrlo osem oseb. Podatki slovenske vlade, ki sicer veljajo za petek, a ni znano, do katere ure, je na enotah za intenzivno nego včeraj ležalo 120 covidnih bolnikov, med katerimi je bil najmlajši star 35 let. Po njihovih podatkih je umrlo sedem bolnikov. 

Čim prej po cepivo

Medtem je Roman Jerala s Kemijskega inštituta prek Twitterja opozoril, da lahko prebolevniki, ki so covid-19 preboleli v prejšnjih valovih, še vedno ujamejo vlak zaščite in se cepijo, a morajo to storiti čim prej. Delil je namreč tvit raziskovalca s področja genetske diagnostike na Univerzi v Ljubljani Jerneja Kovača"Prebolevniki lanskega jesenskega in pomladanskega vala so verjetno dovzetni za novo okužbo to jesen. Optimalen čas cepljenja za letošnji jesensko/zimski val je bil september. Tudi sedaj še ni prepozno," je zapisal slednji, pri čemer se je oprl na nedavno objavljeno britansko študijo, v okviru katere so glede na različne parametre proučili tveganje za ponovno okužbo.