Figure na šahovnici se premikajo z bankovci

Janez Janša in tajkuni ne poznajo političnih barv

Luka Tetičkovič
22. 10. 2021, 18.21
Posodobljeno: 22. 10. 2021, 18.33
Deli članek:

Janez Janša si je že med prvim mandatom na čelu vlade zadal cilj, da prevzame osrednje slovenske medije. V ta namen je ustvarjal nove tajkune in podkupoval stare, z namenom vplivati na uredniško politiko. To počne še danes, pri čemer politične barve ne igrajo vloge, ko lahko figure na šahovnici premikaš z bankovci.

STA
Predsednik vlade Janez Janša je poskušal najprej ustvarjati svoje tajkune, ko je ta projekt propadel, se je povezal z obstoječimi.

Janša je konec svojega prvega mandata (2004–2008) sprožil tako imenovani »boj proti tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnimi dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo«, kot se je izrazil takrat. Takrat je Janša ustvarjal novo generacijo tajkunov: od Boška Šrota (Pivovarna Laško), Andreja Lovšina (Intereuropa) in Igorja Bavčarja (OMV Istrabenz) je dandanes ostalo bore malo – spominjamo se jih le še zaradi nerazumljivo dolgih sodnih postopkov.

A seveda sta politka in kapital še vedno tesno povezana. Pojavili so se novi in stari obrazi, ki očitno hodijo tesno ob boku Janeza Janše.  

Andrej Marčič – Marand

Mediaspeed
Dobavitelj v zdravstvu Marčič na jahti z Janšo

Iz mavricijskega kroga Janševih tajkunov medtem prihaja prav tako nekdanji liberalec Andrej Marčič, ki je Janšo, kot pravi, spoznal povsem po naključju. Kot bralca levih medijev in podpornika levih politikov ga je artikulirani Janša prepričal s svojimi svežimi pogledi, zato ga je začel vabiti na svojo jahto.

Poznanstvo je Marčiču nedvomno koristilo, saj je že pred prvo Janševo vlado njegovo podjetje Marand postalo eden največjih dobaviteljev v zdravstvu, pod Janšo pa so se posli samo še razcveteli. V nekem trenutku je Marčič v svojem podjetju zaposloval celo Janševega najstarejšega sina Žana.

Marčič je Janši tako zvest, da je preko svoje nekdanje žene Eve Erjavec pritiskal na njenega očeta Karla Erjavca, naj v Janševi koaliciji prevzame eno od ministrstev, je Erjavčeva pojasnila za portal Necenzurirano. Domnevno iz tega razloga se je skisal Marčičev zakon z Erjavčevo.

Božo Dimnik – Medias International

24ur
Dimnik na jahti z Janšo, med prebiranjem strankarskega glasila Demokracija

Podjetnik  Božo Dimnik je še eden iz levičarskih logov, ki je z Janšo spletel prisrčne odnose. Nekdanji lovski tovariš Staneta Dolanca, komunista stare šole, je nedavno v Cankarjevem domu predstavil svojo biografijo, predstavitve se je udeležil tudi Milan Kučan.

Široka Dimnikova mreža na levici Janši ni ovira, da ne bi z najvplivnejšim lobistom na področju medicinskih dobav počitnikoval hkrati z Marčičem. To so nedavno razkrile fotografije, ki jih je objavila komercialna televizija. Z Janšo se je večkrat srečal povsem po naključju, trdi Dimnik, ki je po objavi fotografij s temi trditvami šel v široko medijsko ofenzivo.

Dimnikova hčerka Diana Dimnik je lastnica podjetja Medias International, ki je v dveh desetletjih javnemu zdravstvu dobavilo za več kot 200 milijonov evrov opreme in materiala. Janševa vlada je podjetje Mesi, ki je prav tako v lasti Dimnikove hčerke, izbrala za dobavitelja 200 ventilatorjev, a je bila pogodba stornirana, saj podjetje ventilatorjev ni dobavilo v roku.