Jeziček na tehtnici

Simonovič nakazal, kakšna bo usoda interpelacij Janševih ministrov

S.R.
21. 10. 2021, 12.31
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 15.25
Deli članek:

Desusov poslanec Branko Simonovič je v današnji izjavi za javnost spregovoril tudi o prihajajočih interpelacijah ministrov vlade Janeza Janše.

STA
Branko Simonovič

Kar zadeva interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki je eno interpelacijo že preživela, in sicer tudi na račun glasovanja Desusovih poslancev, je dejal, da bo treba počakati razpravo in se odločiti na podlagi argumentov. Opozicijske stranke Koalicije ustavnega loka Kustečevi med drugim očitajo neodzivnost in nesodelovanje z deležniki ter koruptivnost in nasprotje interesov.

Precej bolj kriptično je Simonovič opisal položaj ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, ki mu stranke KUL očitajo, da se je kot minister izkazal za izredno slabega varuha pravne države. Med očitki je njegovo ravnanje v zvezi s postopkom imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in "da je bil tiho pri neustavnem predlogu zakona o nalezljivih boleznih"."Jaz mislim da, tukaj bo interpelacija uspela," je skopo dejal Simonovič, pri čemer je nakazal, kako bodo glasovali Desusovi poslanci.

Nad Hojsom "zaskrbljen" 

Tukaj je še vseprisotni prisotni minister za notranje zadeve Aleš Hojs, glede interpelacije katerega je Simonovič dejal, da je "zelo zaskrbljen," nad tem Hojsovim tvitom, da je bil seznanjen "z zadevami, ki se dogajajo ministru za okolje Andreju Vizjaku, pa da ni reagiral."

Govora je seveda o aferi iz zadnjih dni, ko je v javnost pricurljal posnetek pogovora med Vizjakom in poslovnežem Bojanom Petanom iz leta 2007, v katerem Vizjak Petana domnevno podučuje, da bi se bilo v primeru Term Čatež modro izogniti plačilu davka, ter ga vabi k sodelovanju. Vizjak je posnetek označil za "manipulacijo," "lepljenko" in "konstrukt," s katerim se želi "odrezati njegovo glavo." Hojs je na drugi strani na Twitterju presenetil z izjavo, da se je z zadevnim "prisluhom" srečal že "pred časom," ko naj bi ga opozorili, da bo "ob pravem času" tudi "predvajan in uporabljen" za rušenje Vizjaka in vlade. Ob tem se je porajalo vprašanje, če je bil Hojs s "prisluhom" seznanjen, zakaj tega ni naznanil pristojnim organom. Simonovičeva "zaskrbljenost" še zdaleč ne pomeni, da bo interpelacijo tudi podprl, z bolj konkretnim odgovorom pa ni postregel.

Simonovič se je dotaknil tudi s tem dogajanjem povezane morebitne interpelacije ministra Vizjaka. "Poglejte, če je to res, jaz mislim, da je odgovor, kako bom glasoval, jasen. Mislim, da sem bil dovolj jasen," je dejal ter dodal, da v primeru, če je posnetek avtentičen, "ni kaj razmišljati, če ne bo odstopil, bo najbrž interpelacija uspela." Dodal je sicer, da bo "treba počakati na interpelacijo, na odgovore, jaz verjamem, da se kaj takega ni dogajalo."