Stanje na infekcijski kliniki

Pljuča se spremenijo, »postanejo trda, se več ne širijo,« edina rešitev je presaditev

S.R.
21. 10. 2021, 07.13
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 08.05
Deli članek:

V luči novega razmaha epidemije sars-cov-2 v Sloveniji je spregovorila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Bobo
Če se bo trend nadaljeval, bodo morali na infekcijski kliniki zagotoviti dodatne kapacitete, seveda na račun drugih bolnikov.

Tatjana Lejko Zupanc je za včerajšnje Odmeve na TV Slovenija pojasnila, da so razmere na infekcijski kliniki na robu zmogljivosti, ki so jih predvideli za covidne bolnike. Če se bo ta trend nadaljeval, bo po njenih navedbah treba kapacitete povečati, kar pa seveda gre na račun necovidnih bolnikov, zlasti tistih, ki niso tako ogroženi.

Spregovorila je tudi o nekaterih težjih primerih na enoti za intenzivno nego, v katerih je potrebna tudi presaditev pljuč. Po njenih navedbah gre za kompleksno patologijo. Začne se s pljučnico, nadaljuje z nastankom umetne poškodbe pljuč, ki je posledica prekomernega odgovora telesa. Sledijo poškodbe zaradi dodatnih okužb, do katerih pride na intenzivni negi, nato se pridruži še stanje, ki mu po besedah Lejko Zupančeve rečejo »organizirajoča pljučnica.« Gre za stanje, ko se »pljuča pravzaprav spremenijo, postanejo trda, se več ne širijo.« Tega stanja pogosto ni mogoče rešiti z zdravili, edina rešitev pa je presaditev pljuč.

Na srečo trenutno brez otrok

Kar zadeva starostno strukturo na infekcijski kliniki, je na navadnem oddelku trenutno približno 67 odstotkov bolnikov starejših od 61 let, pri čemer je bil včeraj najstarejši star 95 let. Na enoti za intenzivno nego je po navedbah predstojnice razmerje nekoliko slabše, saj je starejših od 61 let približno polovica. Na srečo trenutno tam nimajo otrok, razmeroma nizko pa je tudi število oseb v starostni skupini od 31 do 40 let, a »tudi ti žal so.« Na intenzivni negi sicer opažajo trend zniževanja starosti covidnih bolnikov, opažajo pa tudi, da starejši, ki so bili cepljeni, a so ogroženi že zaradi svojih osnovnih težkih bolezni in starosti, za razliko od prejšnjih valov, zdaj, ko so cepljeni, hitreje odkorakajo domov.