Porazno

Epidemični šok, včeraj krepko čez 2000 okuženih

S.R.
20. 10. 2021, 08.28
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 10.04
Deli članek:

Po ponedeljkovem znatnem porastu števila okuženih smo danes dočakali novo streznitev.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Epidemija, ki jo od poletja poganja delta različica novega koronavirusa, je v zadnjem tednu dobila nov zagon, ponedeljkove številke o novookuženih pa so bile že na ravni januarskih, ko je bila Slovenija še vedno v primežu zahtevnega zimskega vala. Zdravstvene službe so v ponedeljek namreč potrdile 1669 novih primerov okužbe, to število pa je spremljal še bolj dramatičen delež pozitivnih testov, ki je bil 31,9-odstoten. Torek je bil še precej bolj katastrofalen.

"Danes izgleda krepko preko 2000+," je namreč na Twitterju že zjutraj zapisal Luka Renko, soustanovitelj nepogrešljivega Sledilnka za covid-19. Kot je pojasnil, je bilo včeraj izdanih kar 1938 TAN kod za aplikacijo #OstaniZdrav. Njegova napoved se je uresničila, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj potrdili 2145 novih primerov okužbe s sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil 29-odstoten. Dnevno število okuženih se je glede na pretekli teden tako skorajda podvojilo. Prejšnji torek je bilo namreč potrjenih 1229 novih primerov okužbe, delež pozitivnih testov pa je bil 21,6-odstoten. Pri NIJZ ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 14.029 oseb.

Le čas bo pokazal, ali se bodo številke o novookuženih odrazile tudi na področju zasedenosti slovenskih bolnišnic, a glede na klavrno precepljenost v Sloveniji obeti niso dobri. Do včeraj je bilo pri nas polno cepljenega 50,7 odstotka prebivalstva. Zjutraj pa se je v slovenskih bolnišnicah zdravilo 427  covidnih bolnikov, od katerih jih je 122 potrebovalo intenzivno nego, kažejo podatki vlade. Umrlo je devet covidnih bolnikov. Na te podatke je vezano tudi morebitno ukrepanje slovenske vlade, ki trenutno stavi na pogoj PCT.

"Pa vendar ni enako"

Trenutni zaskrbljujoč trend, ki ga kažejo podatki v zadnjem tednu, je prek Twitterja na kratko komentiral tudi prof. dr. Janez Žibert z zdravstvene fakultete, ki je krivulje primerjal z enakim obdobjem v lanskem letu, ko je v Sloveniji udaril drugi val epidemije. Kar zadeva število dnevnih primerov novih okužb, se po njegovih navedbah "bližamo krivuljam pred enim letom," a je hkrati opozoril, da slika še zdaleč ni enaka. "Bolnišnice zaenkrat ne kažejo takšnega trenda. Bo pa potrebno še počakati, koliko se bo to naraščanje odražalo v bolnišnicah. Gotovo se bo," je pojasnil ter dodal, da pa smo "pri dnevnemu številu umrlih k sreči daleč od tistih groznih številk v drugem valu."

Twitter / Janez Žibert
Primerjava sedemdnevnega povprečja dnevno umrlih covidnih bolnikov med letoma 2020 in 2021.

NIJZ
Zadnji podatki o epidemiološki sliki v Sloveniji.