Pred razpravo

Počivalšek ne želi posegati na trg energentov, dopušča pa pomoč ljudem

G.G./STA
20. 10. 2021, 06.41
Posodobljeno: 20. 10. 2021, 06.44
Deli članek:

Kako ukrepati ob naraščajočih cenah energentov?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška so ukrepi pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. Po poročanju Radia Slovenija je posebej izpostavil, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin. "Mogoče bomo jutri celo regulirali cene marž pri kurilnem olju," je po poročanju radia povedal minister.

Z informacijo o problematiki trenutne visoke rasti cen energentov na svetovnih trgih se je vlada seznanila že na seji prejšnji teden. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je takrat dejal, da se ji ukrepanje za zdaj ne zdi potrebno. Sicer pa je treba to vprašanje nasloviti celovito na ravni celotne EU, zato je za 26. oktober v Luksemburgu že sklical izredni svet ministrov, pristojnih za energijo.

Da bo vlada ukrepala, je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ povedal tudi premier Janez Janša in dodal, da bo problematika cen energentov ta teden tudi na dnevnem redu Evropskega sveta. Tako kot Počivalšek vidi enega od možnih vzrokov za rast cen v špekulativnih namenih, kar bi bilo mogoče zatreti s ponovim reguliranjem marž. Omenil je tudi energetski vavčer za gospodinjstva, ki so ogrožena, vlada pa razmišlja še o nekaterih drugih ukrepih.