NIHČE NI KRIV

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ministrske ekipe

Antun Katalenić
19. 10. 2021, 18.00
Deli članek:

Po novi aferi okoljskega ministra je znova vsem na očeh manko politične odgovornosti.

Vlada RS
Vladni obisk Obalno-kraške regije je zasenčila nova afera.

Posnetki ministra Andreja Vizjaka, ki razkrivajo, kako je v času prve Janševe vlade nagovarjal podjetnika Bojana Petana v vojni za prevlado v Termah Čatež, burijo duhove. Dejstvo, da je takrat kot minister za gospodarstvo podjetniku svetoval, kako se izogniti plačilu davkov, bi bilo marsikje razlog za odstop, a ne tudi v Sloveniji. Edino orodje, ki ga ima v teh primerih opozicija, je tako interpelacija, a kaj, ko so bile te v času aktualne vlade skrajno neuspešne. Vseh pet, zoper Zdravka Počivalška, Aleša Hojsa, Simono Kustec, Janeza Ciglerja Kralja in Vaska Simonitija, je bilo namreč neuspešnih. Septembra sta bili vloženi še dve, in sicer še enkrat zoper Kustečevo in zoper Marjana Dikaučiča.

Kljub neštetim pretresom in aferam, ki se nabirajo okoli ministrske ekipe, je le nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec odšla zaradi ene od teh, Lilijana Kozlovič pa je ministrstvo za pravosodje zapustila po tem, ko je, z nekaj meseci zamude za javnostjo, spoznala, da bo premier Janez Janša trmasto blokiral imenovanje evropskih tožilcev, ki mu osebno ne ustrezajo. Tretji bivši minister je minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je vlado zapustil šele po umiku Desusa iz te, pa čeprav je že dolgo pred tem grozil z izstopom, ko je ob soočanju z epidemijo spoznal, da ima gospodarstvo v tej vladi primat nad javnim zdravjem.

Do podobnega sklepa bi lahko pri nestrokovnem in škodljivem načinu sprejemanja PCT-pogojev v Sloveniji prišel Gantarjev naslednik Janez Poklukar, a bi se za kaj takega moral pogledati v ogledalo, saj je zdaj jasno, da je pri tej odločitvi aktivno sodeloval tudi sam. Kljub temu Poklukar vztraja, da ne bo odstopil, kot tega očitno ne bo storil niti Andrej Vizjak, ki je še enkrat več v središču pozornosti iz napačnih razlogov. Kdo so največji grešniki iz aktualnega ministrskega zbora?

Andrej Vizjak

Primož Lavre
Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor

Očitki so se pojavljali že ob njegovem imenovanju, saj je na vlado prišel iz družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi, zaradi česar so mu iz okoljevarstvenih krogov očitali konflikt interesov. Kaj kmalu je v javnosti znova završalo, ko se je izkazalo, da je Vizjak, tudi s pomočjo kredita, kupil delnice Petrola, ki so, kot posledica odločitve vlade, katere član je, ob liberalizaciji cen goriv poskočile v nebo. S to potezo je minister zaslužil že okoli 60 tisoč evrov. Po vladni katastrofi v obliki poletnega referenduma o zakonu o vodi naj bi Vizjaka v smeri odstopa potiskali tudi koalicijski partnerji. Vizjak ostaja neomajen. Sam pravi, da gre tudi tokrat za manipulacije.

Janez Poklukar

Bobo
Minister za zdravje Janez Poklukar


Minister za zdravje je funkcijo prevzel od začasnega namestnika Janeza Janše. Pri tem je kot vodja UKC Ljubljana užival visok ugled in javno podporo. To je do danes že v veliki večini zapravil. Poklukar je, CV-ju navkljub, kot novi šef slovenskega zdravstva nadaljeval slabo obvladovanje epidemije, tako da se je podpisal pod rokohitrsko vpeljavo pogojev PCT, ki je botrovala strokovno nepodprti rabi cepiva Janssen za celotno populacijo, s tragičnimi posledicami za nesrečno posameznico. Slovenija se medtem, kot ena od držav z najhitrejšo rastjo okužb v Evropi, približuje novemu zaprtju javnega življenja.

Aleš Hojs

STA
Aleš Hojs

»Zavedam se odgovornosti, ki mi kot ministru v tej zvezi pritiče,« je notranji minister dejal junija lani, ko je nepreklicno odstopil in s tem nase prevzel odgovornost za, kar je sam ocenil, politično delo policije ob preiskavah o korupciji pri nakupih zaščitne opreme. Več kot leto pozneje je jasno, da je Hojsu pojem odgovornosti tuj. Pod njegovim vodstvom je vlada zavestno sprejemala protipravne in celo protiustavne ukrepe, policija pa se je prelevila v najbolj agresivno različico doslej, ko pride do uličnih demonstracij. Namesto odstopa ali vsaj priznanja napak je javnost venomer dobila zgolj posmeh.

Simona Kustec

Primož Lavre
Simona Kustec

Postopno poslabševanje epidemiološke slike bo kaj kmalu pred javnost postavilo dilemo, ali bomo tudi letos zapirali šole. Če sodimo po preteklih podobnih primerih, bomo prišli do sklepa, da Simona Kustec pri tem ne bo imela besede. Ministrica, ki to funkcijo opravlja že drugič, je še drugo leto zapored poletne mesece porabila za druge dejavnosti, šole pa pustila povsem na cedilu, kar zadeva pripravljenost pri soočanju s pričakovanim valom okužb. Z novejšo, delta različico virusa, ki neposredno ogroža tudi otroke, je ta neaktivnost ministrice še toliko bolj šokantna.

Marjan Dikaučič

Bobo
Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič

Javnosti nepoznani pravnik je stolček na pravosodnem ministrstvu zasedel junija letos, potem ko je Lilijana Kozlovič odstopila in s tem priznala nemoč proti Janezu Janši, ki je vestno zanemarjal njene pozive k imenovanju evropskih tožilcev. Dikaučič se je Janši tako ponudil kot idealen kandidat, ki je pripravljen pasivno opravljati svojo funkcijo, očitkom o manku kompetenc pa so se kaj kmalu pridružili očitki o njegovih grehih v obliki davčnih utaj, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, zaradi česar zoper njega poteka tudi kazenski postopek, a kaj, ko Dikaučiču doslej sodišče še ni uspelo izročiti pošte s sklepom o uvedbi preiskave.