Afera za afero

Poslanec Nemec se sprašuje: "Kaj še lahko pričakujemo od te vlade, kje je dno"

G.G.
19. 10. 2021, 14.03
Posodobljeno: 19. 10. 2021, 14.22
Deli članek:

»Nov dan, nova afera«. S temi besedami je danes pred novinarje stopil podpredsednik SD Matjaž Nemec.

STA
Nemec poziva ministre in premierja naj odstopijo: »Dovolj je maltretiranja državljank in državljanov.«
O obrambi ministra Vizjaka
»Ne vem, kaj bi lahko drugega rekel, ko so ga našli s prstom v marmeladi. Težko bo dokazal, da je posnetek zmontiran. Stisnjen v kot, še nihče v tej vladi ni bil pripravljen sprejeti politične odgovornosti. Kaj jim je še treba dokazati? Ti ljudje niso sposobni, da bi vodili našo vlado.«

»Drugi dan tega tedna in že sedma afera,« je aktualne razmere orisal Nemec in se vprašal, kako globoko lahko še potone politika. Določena politika in določeni politiki. Najprej je omenil posnetke, na katerih nekdanjega in aktualnega ministra (sicer v različnih resorjih) Andreja Vizjaka slišimo, kako kramlja z znanim podjetnikom Bojanom Petanom. Nemec se je vprašal, kako to, da minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki pravi, da je vedel za te »prisluhe«, ni prijavil tega »kaznivega dejanja«.

V nadaljevanju je omenil sporna dejanja zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja. Na njegovem ministrstvu so namreč pripravili odlok, po katerem posameznik pridobi PCT pogoj takoj po prejemu cepiva Janssen, čeprav je jasno, da takoj po cepljenju še ni vzpostavljena zaščita. Sledila je ministrica za šolstvo Simona Kustec, pri kateri je ustavno sodišče ugotovilo protiustavnost določila o šolanju na daljavo za osnovne šole.

Omenil je še ministra za kulturo Vaska Simonitija in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, ki se je izogibal dvigu sodne pošte – proti njemu so namreč uvedli preiskavo zaradi suma kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin in ponarejanja le-teh.

»Kaj še lahko pričakujemo od te vlade, kje je dno, kje je tisti trenutek, ko bomo rekli dovolj,« se sprašuje Nemec, ki meni, da bi morali vsi omenjeni po vrsti odstopiti. Poslanec SD ocenjuje, da se nikomur v vladajoči koaliciji ne zdijo naštete zadeve z vidika »morale, etike, integritete ali človeške dostojnosti« sporne, da bi odstopil in prepustil vodenje »bolj sposobnim ljudem«.