Kaj sta si med drugim povedala?
Andrej Vizjak: "Poglej, midva se lahko zmeniva eno stvar.

Če se zmeniva, te jaz ne bom nategnil, ker še nisem nobenega."
Bojan Petan: "Ker si mene …"
Vizjak: "Enkrat boš moral državi plačat ..."
Petan: "Saj enkrat ga boš moral."
Vizjak: "Ne, ne rabiš ga!"

Pisalo se je leto 2007, bil je to čas prve vlade Janeza Janše in bil je tudi čas Janševe "vojne proti tajkunom." Položaj gospodarskega ministra je zasedal Andrej Vizjak, današnji minister za okolje. Vizjak se je, kot razkriva posnetek, objavljen na informativnih oddaji 24ur Zvečer, tistega leta sestal z znanim poslovnežem in Bojanom Petanom, nekdanjim članom stranke LDS, ki je več kot desetletje po osamosvojitvi krojila usodo Slovenije, in "tajkunom," ki lastniško obvladuje DZS in je takrat kot 22-odstotni lastnik stegoval roke po večinskem deležu Term Čatež. Bil je to čas srditega boja za privatizacijo, kot branik interesov države se je pozicionirala Janševa vlada, a šlo je le za pozo, imidž, posel je le posel, v zakulisju, skrito pred očmi javnosti, pa denar, veze in moč združijo tudi ljudi, ki na zunaj kažejo podobo naravnih sovražnikov. 

Posnetki 24ur namreč razkrivajo, da je Vizjak Petanu predlagal, kako se izogniti plačilu davka, pri čemer mu je ponudil roko sodelovanja države, ki je imela takrat v lasti 20 odstotkov Term Čatež, pri nadzornem svetu in kadrovanju, če bi seveda pristal na njegove pogoje. Dejal mu je, da je "glupo," da bi njegova firma državi plačevala davek.

Javnost in politiko je sicer že takrat zanimalo, zakaj se Vizjak vpleta v nakup in ali je presegel pooblastila. Minister je takrat zagotavljal, da ne gre za nobeno vpletanje in da ga kot ministra zanimajo prav vsa državna podjetja, a posnetki, ki so zdaj priplavali na površje, razkrivajo, da je šlo za precej več kot vpletanje, kar ponujanje roke miru, ki je bila težka nekaj več kot 30 milijonov evrov. Vizjak, ki ni skrival želje po obladovanju Term Čatež, je v tistih časih za časnik Finance sicer dejal, da je dogajanje v zadevnih termah kriminal.

Dva tabora

Kot spominjajo na portalu Necenzurirano.si, sta se sredi leta 2007 okoli Term Čatež oblikovala dva tabora. Petan je s povezanimi in prijateljskimi podjetji obvladoval 40-odstotni delež, na drugi strani je država prek Kapitalske družbe (Kad) in drugih družb obvladovala približno 30 odstotkov delnic. Vizjaku, ki je bil vodja drugega tabora, je pri kupovanju pomagal njegov dolgoletni prijatelj Dari Južna, lastnik skupine Perspektiva. S pomočju Boška Šrota je nato začasno slavil državni tabor, a je imel Petan še enega asa v rokavu, 34 milijonov evrov težak manever, s katerim bi njegov tabor v lastništvu avtomatično dobil večino. Kot kaže, je nato sledil poskus premirja s posnetkov, poročajo pri Necenzurirano.si, kjer so nekoliko podrobneje sestavili domnevno ozadje posnetega pogovora.

Dvomilijonsko "darilo"?

Bi lahko bil Vizjakov predlog Petanu povezan tudi s poznejšim dogajanjem, o katerem je v letih 2013 in 2014 poročal tednik Mladina? Po poročanju tednika, ki se je opiral na informacije z ministrstva za notranje zadeve, so kriminalisti junija 2014 v okviru preiskave domnevnega pranja denarja pri prodaji Term Čatež po državi izvajali hišne preiskave, po neuradnih informacijah pa naj bi se med preiskovanci znašel tudi Petan. Že leto pred tem so poročali o "nenavadnem načinu" prevzema Term Čatež, ki da je "sovpadal z 'darilom' v višini več kot 2 milijona evrov, ki ga je dobil Janšev brat Rajko Janša od Petanove DZS." Janša naj bi si malo po tej transakciji kupil Volva, hišo in stanovanje, njegov brat pa druge nepremičnine. Tednik se je zaradi suma, da je vse skupaj povezano s Petanovim prevzemom Term Čatež, obrnil na Andrijano Starino Kosem, takratno državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo, ki naj bi na vprašanje glede morebitnega dogovora med Janševo vlado oziroma Vizjakom in Petanom dejala, da ji je bilo že takrat jasno, da se sklepajo dogovori.