sporna odločitev

Opozicija Poklukarja poziva k odstopu; Poklukar: za to ni nobene podlage

B.K./S.R./STA
18. 10. 2021, 16.27
Posodobljeno: 18. 10. 2021, 16.30
Deli članek:

Opozicijski četvorček je ministra Poklukarja zaradi spornega odloka o cepljenju s cepivom Janssen pozval k odstopu. Minister odgovarja, da ne vidi nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu.

DZ/Matija Sušnik
Minister za zdravje Janez Poklukar v Državnem zboru.

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica so ministra za zdravje Janeza Poklukarja pozvali k odstopu po tem, ko je Dnevnik pridobili dokumentacijo seje vlade, iz katere je razvidno, da je minister z ekipo mimo stroke napisal odlok, po katerem je posameznik pridobil PCT pogoj takoj po prejemu cepiva Janssen. 

Po mnenju dela opozicije bi minister moral prevzeti objektivno politično odgovornost in odstopiti. Če tega ne bo storil je bilo v opozicijskih vrstah govora tudi o interpelaciji.

Pomisleki okoli takojšnje veljavnosti potrdila PCT po cepljenju s cepivom Janssen niso novi. Pojavili so se že takoj po sprejetju te spremembe, vlado pa so na dilemo opozorili tudi iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Žarometi so nato na težavo najmočneje posvetili po smrti 20-letne Katje, ki je umrla po cepljenju s cepivom Janssen, povezavo s cepljenjem in smrtjo pa preiskuje posebna komisija.

Pri NIJZ so prejšnji teden vlado že drugič pozvali, naj sporni del odloka glede izpolnjevanja pogoja PCT že na dan cepljenja, ko zaščita še ni vzpostavljena, spremeni. Kot opozarjajo nekateri vidnejši strokovnjaki, je namreč vlada s to spremembo sprožila veliko povpraševanje zlasti po cepivu Janssen, ki ga v nekaterih državah zaradi sicer izjemno redkih neželenih učinkov, s katerim se je srečala tudi Katja, za mlajše sploh ne uporabljajo. Hkrati je težava že samo dejstvo, da pogoj PCT izpolnjujejo osebe, pri katerih se zaščita še ni uspela vzpostaviti.

Minister za zdravje se je nato danes v Državnem zboru odzval na kritike in pozive iz opozicije k odstopu. Dejal je, da kot človek in zdravnik vsako smrt obžaluje. "Kot minister vedno delujem po svojem najboljšem prepričanju in vedenju in enako sem ravnal tudi v tem primeru, zato ne vidim nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu," je povedal.