Špekulacije in rešitve

Janša nakazal možnost energetskih vavčerjev

G.G./STA
18. 10. 2021, 13.23
Posodobljeno: 18. 10. 2021, 13.27
Deli članek:

Cene energentov povzročajo skrb med prebivalstvom in vladami. Premier Janez Janša je nakazal, kaj lahko stori Slovenija.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Cel svet ukvarja s posledicami cen energije, še posebej v Evropi imamo pred očmi situacijo, ki je nastopila v letih 2008 in 2009, deloma tudi že prej, a na tiste znake ni nihče resno reagiral, ko so cene energije letele v nebo in so se nato te podražitve prelile tudi na vse tiste izdelke, ki so odvisni od porabe energije v njihovi proizvodnji," je v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič (SD) v DZ pojasnil premier Janša.

Po njegovih besedah domača in evropska znanost zaenkrat zagotavljata, da pred nami ni takšnega vala in da gre za sezonske učinke. "Ali temu verjamemo ali ne, je druga stvar, dejstvo pa je, da je to ena od reakcij na epidemijo, ko se je v Evropi in ZDA natisnilo veliko denarja, ustvarilo neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, kar trg tako ali drugače izravna. In vedno v tem postopku izravnave ceno plačamo potrošniki," je dejal.

Kot je poudaril, se s tem vprašanjem vlada intenzivno ukvarja in bo ukrepala. Stanje po državah članicah je, kot je izpostavil, različno. V Sloveniji se nobenemu distributerju velike pogodbe, ki se sklepajo za daljše časovne obdobje, še niso iztekle. "Podražitev elektrike, ki si jo je privoščil Petrol, ki predstavlja 10 odstotkov ponudbe, je neupravičena," meni Janša, ki potrošnikom svetuje "spremenijo ponudnika, kar bo tudi lekcija za tiste, ki špekulirajo."

Regulacija brez učinka

Glede nafte je spomnil, da je bil leta 2014 v Sloveniji liter bencina 1,5 evra, pa je bil trg reguliran. To pomeni, da je vlada določala marže, ki pa predstavljajo zgolj osem odstotkov cene bencina. "Torej to lahko reguliraš kolikor hočeš, pa bistvenega učinka ni, glede na to, da cene na črpalkah sledijo cenam surove nafte na trgu," je dejal.

Ponovil je, da bo vlada sprejela vse potrebne ukrepe na ravni EU in tiste, ki bodo v Sloveniji potrebni. "Vključno s tem, da recimo del teh špekulacij zatremo s ponovnim reguliranjem marž," je dejal. Drugi tak ukrep je po Janševih besedah energetski vavčer za gospodinjstva, ki so ogrožena. "To je ena od možnosti, ki jih navaja Evropska komisija in tudi v to smer pripravljamo rešitve. So tudi nekateri drugi, za katere vlada nima pristojnosti, verjetno bomo prišli z njimi v DZ in upamo na vašo podporo," je sklenil premier.