Najhitreje je pogoj cepljenja izpolnjen pri vektorskem cepivu Janssen, kjer je status polne cepljenosti dosežen že po enem odmerku, a v resnici zaščito pred virusom dosežemo šele najmanj 14 dni po cepljenju.

Pomisleki okoli spremembe odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom, v skladu s katero je oseba pogoj PCT izpolnjevala že na dan prejema bodisi prvega odmerka cepiva (Janssen) bodisi drugega odmerka v primeru preostalih cepiv, niso novi. Pojavili so se že takoj po sprejetju te spremembe, vlado pa so na dilemo opozorili tudi iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Žarometi so nato na težavo najmočneje posvetili po smrti 20-letne Katje, ki je umrla po cepljenju s cepivom Janssen, povezavo s cepljenjem in smrtjo pa preiskuje posebna komisija. Pri NIJZ so prejšnji teden vlado že drugič pozvali, naj sporni del odloka glede izpolnjevanja pogoja PCT že na dan cepljenja, ko zaščita še ni vzpostavljena, spremeni. Kot opozarjajo nekateri vidnejši strokovnjaki, je namreč vlada s to spremembo sprožila veliko povpraševanje zlasti po cepivu Janssen, ki ga v nekaterih državah zaradi sicer izjemno redkih neželenih učinkov, s katerim se je srečala tudi Katja, za mlajše sploh ne uporabljajo. Hkrati je težava že samo dejstvo, da pogoj PCT izpolnjujejo osebe, pri katerih se zaščita še ni uspela vzpostaviti.

O (ne)ustreznosti tega dela odloka je spregovorila tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, a tega mnenja ne deli vlada oziroma ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. Kot so pojasnili prejšnji teden, odlok o pogoju PCT določa samo veljavnost potrdila o cepljenju, ne pa tudi začetka zaščite, za upoštevanje slednjega je torej odgovoren posameznik.

Mimo stroke

V ozadju je ves ta čas tlelo vprašanje, kdo je spremembo odloka, da je torej pogoj PCT izpolnjen takoj po polnem cepljenju, pripravil. Na ministrstvu za zdravje so po poročanju STA pojasnili le, da je odlok spremenila vlada. Glede na današnje poročanje časnika Dnevnik je bil to minister Poklukar s svojo ekipo, kar da je razvidno iz dokumentacije dopisne seje vlade, ki so jo pridobili na podlagi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja. Poleg Poklukarja so to še državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter v. d. generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema Bogdan Tušar. Po poročanju časnika je iz dokumentacije razvidno še, da pri pripravi gradiva zunanji strokovnjaki, vključno s svetovalno skupino za covid-19 in posvetovalno skupino za cepljenje, niso sodelovali, kar sta potrdili tudi Beovićeva in vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Spremembra odloka je bila tako sprejeta mimo stroke.