SOcialna politika

Nekaterim Velenjčanom, ki jih je prizadela epidemija, ne bo treba plačati najemnine

B.K./STA
17. 10. 2021, 08.56
Posodobljeno: 17. 10. 2021, 08.58
Deli članek:

Nekateri najemniki občinskih prostorov so bili oproščeni plačila najemnine.

Bobo
Velenje

Mestna občina Velenje je zaradi zdravstvene krize, ki je zaradi zaprtja gostinskih lokalov in zastoja različnih dejavnosti povzročila velik izpad prihodkov, prisluhnila najemnikom poslovnih prostorov v lasti občine. Tako je sklenila plačila najemnine oprostiti 14 najemnikov in sedem podnajemnikov.

V sklopu enega izmed ukrepov v podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva epidemije so na podlagi zakona o interventnih ukrepih oprostili plačila najemnine omenjene podjetnike v skupini višini 23.485 evrov, so sporočili z velenjske občine.

Upravičenci, ki jim je bilo v času od 19. oktobra lani do 15. junija letos opravljanje gospodarske dejavnosti onemogočeno ali bistveno oteženo, so morali izpolnjevati določene pogoje, predpisane z zakonom o interventnih ukrepih. Zakon najemnikom poslovnih stavb in poslovnih prostorov, ki so v lasti samoupravnih lokalnih skupnosti, omogoča pomoč z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije, med drugim tudi oprostitev najemnine.

Postopek in način odločanja ter zahtevana dokumentacija so bili določeni s pravilnikom o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnine zaradi omilitev posledic drugega vala epidemije. Občina je po obravnavi vlog 14 najemnikov oprostila plačila najemnine zaradi drugega vala epidemije v višini 20.684 evrov in sedmim podnajemnikom, ki imajo poslovne prostore v Saša inkubatorju, v višini 2801 evro.