NOV PROGRAM

Stranka SD je prva izmed strank opozicije, ki je predstavila osnutek programa

Žiga Kariž
16. 10. 2021, 20.00
Deli članek:

V opozicijski stranki SD so pripravili dolgoročni program, katerega osnova je 10-letni socialni sporazum med vsemi socialnimi partnerji.

SD
Stranka SD se na volitve odpravlja pod vodstvom Tanje Fajon.

Stranka SD je danes na konferenci stranke obravnavala in potrjevala osnutek volilnega programa Socialnih demokratov z naslovom Nov začetek – Program velikih sprememb za razvojno desetletje do leta 2030. Kot pravijo v stranki, gre za razvojni dokument, s katerim želijo odgovoriti na izzive, s katerimi se že srečuje in se bo srečevala naša družba do leta 2030.

Ključne teme

V osnutku programa izpostavljajo 10 ključnih tem: zdravstvo, gospodarstvo, področje dela in zaposlovanja, sociala, varna starost, stanovanjska politika, promet in infrastruktura, vsakodnevna demokracija in pozicioniranje Slovenije v jedro Evrope. Kot pravijo, želijo s spremembami na teh področjih izboljšati položaj ljudi, javnih storitev, gospodarstva, upravljanje države in demokracije. Ključni prioriteti programa sta dostopno in kakovostno javno zdravstvo ter dvig dodane vrednosti gospodarstva.

Zdravstvo na vrhu prioritet

Na področju zdravstva so v stranki SD identificirali več ključnih težav, kot so čakalne dobe, pomanjkanje družinskih zdravnikov, medicinskih sester, slaba in zastarela organizacija zdravstvenega sistema ter pomanjkanje sredstev. Kot je pojasnil Branko Gabrovec, vodja strokovne skupine za zdravstvo pri SD, so za reševanje težav predvideli strategijo, ki sloni na treh stebrih: boljši organizaciji in upravljanju zdravstva, boljšem in pravičnejšem financiranju zdravstva ter na naložbah v modernizacijo in učinkovitost zdravstva.

Več pravic in konec dopolnilnega zavarovanja

Spremembe, ki jih predvidevajo, vključujejo omejitev dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju hkrati, krajšanje čakalnih dob z dodatnim interventnim in sistemskim dvigom sredstev, usmerjenih v javne zdravstvene ustanove, ter vzpostavitev referenčnih cen zdravstvenih storitev, ki bi predstavljale maksimum cene. Cene bi določala agencija za zdravje. Določili bi tudi novo razširjeno košarico pravic, ki naj bi bila v celoti krita z naslova zdravstvenega zavarovanja. Prav tako bi ukinili dopolnilno zavarovanje oziroma ga priključili k osnovnemu. Primanjkljaj, ki bi s tem nastal, bi uravnotežili s pravičnejšo progresivno dajatvijo, kar pomeni, da bi tisti z nižjimi prihodki plačevali manj in tisti z višjimi več. V predlogu, ki ga navajajo v osnutku svojega programa, je naveden razpon prispevkov od 10 pa do 150 evrov. Sredstva za zdravstvo naj bi se z 8,3 BDP, kolikor mu namenjamo danes, povečala na 12 odstotkov BDP. Višanje odstotka bi bilo postopno po 0,5 odstotka na leto. Pomanjkanja kadrov bi se lotili z razvojem kadrovske mreže.

Robert Balen
Kot pravi Matevž Frangež, vodja skupine, ki je pripravljala osnutek programa, je program v skladu s povolilnim sporazumom, ki ga je SD podpisala z LMŠ, SAB in Levico.

Vlaganja v gospodarstvo

Drugi del, ki mu v SD namenjajo pozornost, je gospodarstvo oziroma dvig dodane vrednosti. Kot je izpostavil Milan Martin Cvikl, vodja strokovne skupine SD, ki je pripravljala ukrepe za to področje, je za trdno osnovo, na podlagi katere se lahko gradi gospodarska rast, treba doseči trden desetletni socialni sporazum med vlado, delodajalci in delojemalci. Gospodarstvo želijo podpreti tako s povratnimi kot nepovratnimi sredstvi, ki so Sloveniji trenutno na voljo, in s tem doseči multiplikativen učinek. Kot ključen ukrep na tem področju izpostavljajo 700 milijonov evrov dodatnih spodbud za dvig produktivnosti, inovativnosti, ozelenjevanje in internacionalizacijo podjetij. Odstotek in pol BDP nameravajo nameniti raziskavam in razvoju, dodati še 100 milijonov evrov za podporo inovativnim malim in srednje velikim podjetjem, podprli bi vlaganje v digitalna omrežja, digitalizacijo in robotizacijo, predvidevajo tudi udeležbo delavcev pri dobičkih podjetij.

Višje plače in pokojnine

Na seznamu ključnih, ki jih najdemo v osnutku programa stranke SD, so tudi dvig minimalne plače na vsaj 800 evrov, brezplačna šolska prehrana, minimalna pokojnina 700 evrov in varstveni dodatek vsem s pokojninami pod pragom revščine, gradnja 10.000 novih javnih najemnih stanovanj, nove kapacitete v domovih za ostarele in gradnja študentskih domov, spodbude za elektrarne, premik težkega tovornega prometa na železnico, zavarovanje neodvisnosti medijev in spoštovanje vladavine prava. Dokument, ki ga predstavljajo danes, še ni končna oblika, in predvidevajo večmesečno javno razpravo z najširšim krogom deležnikov, ki bodo lahko prispevali svoje predloge in pripombe.