Odslej neomejeno

Vlada s spremembo pri izjemah od karantene pri cepljenih

S.R.
15. 10. 2021, 20.49
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 20.52
Deli članek:

Poleg spremembe odloka o izjemah od karantene se je vlada odločila še z donacijo še nedobavljenih odmerkov cepiva AstraZenece.

STA
Vrsta za cepljenje pred zdravstvenim domom na Metelkovi.

Vlada Janeza Janše je na petkovi dopisni sprejela tudi nekaj odločitev, povezanih z epidemijo virusa sars-cov-2. Tako se je odločila za spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19, iz katerega je črtala obdobje trajanja zaščite po cepljenju proti covidu-19. To je bilo določeno pri devetih mesecih, cepljenim osebam tako devet mesecev po »polnem« cepljenju v primeru visoko tveganega stika ni bilo treba v karanteno. Z novim odlokom bo trajanje zaščite po cepljenju vsaj začasno veljalo neomejeno. Kot so pojasnili na spletišču vlade, bo to veljalo, »dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno kdaj je potreben poživitveni odmerek.« Odločitev so sprejeli na podlagi predloga Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oziroma mnenja posvetovalne skupine za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beović.

Spomnimo, Beovićeva je 21. septembra pojasnila, da »vemo, da cepljenje sorazmerno dobro ščiti predvsem pred hudim potekom bolezni, pa tudi deloma pred okužbo kot tako,« zaradi česar se ji zdi smiselno, da se veljavnosti potrdila o cepljenju zaenkrat ne omejuje vnaprej oziroma da to ostane »neomejeno odprto, dokler ne pride do sprememb zaradi novih ugotovitev.« Je pa Beovićeva takrat poudarila, da se bo veljavnost potrdila, če bi v naslednjih mesecih ugotovili, da bo potreben tretji odmerek, zagotovo spremenila.

Vlada cepivo AstraZenece donirala Covaxu

Vlada se je na dopisni seji odločila še, da preostale dobave cepiva Vaxzevria, ki ga proizvaja AstraZeneca, in ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila, a še niso bile dobavljene, donira v instrument Coviax. Gre za predvidoma 578.336 odmerkov cepiva.