Obnova

FOTO: Tako je videti Ljudski vrt v sveži podobi, krasi ga tudi nov kip

STA
15. 10. 2021, 17.13
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 17.17
Deli članek:

V Mariboru so danes slovesno odprli obnovljene prostore stadiona Ljudski vrt, promenado ob Ljudskem vrtu pa odslej krasi kip telovadca in umetnika Josipa Primožiča - Toša.

STA
Obnovljeni Ljudski vrt

Obnova zahodne tribune Ljudskega vrta, ki je sledila dokončanju ureditve prostorov pod južno in severno tribuno, se je zaključila na začetku poletja. Streha z znamenitim lokom ohranja prejšnjo podobo, so pa med drugim zamenjali sedeže ter zgradili povezovalni hodnik s severnim in južnim traktom, dvigalo in platforme za kamere.

Kasneje so uredili tudi okolico Ljudskega vrta z vzpostavitvijo Promenade Josipa Primožiča - Toša ob zahodnem delu dvorane Lukna in postavitvijo manjšega parka ob njej. Tam so danes odkrili spomenik omenjenega telovadca, ki ga je izdelala akademska kiparka Vlasta Zorko.

STA
Obnovljeni Ljudski vrt

Za postavitev tega kipa si je že več let prizadevala skupina Mariborčanov, ki je tudi zbrala sredstva za njegovo izdelavo. Predsednik njihovega društva Ivan Gorjup je pojasnil, da želijo s tem iztrgati tega pomembnega človeka iz pozabe. "Da bo Maribor lahko izkoristil svoje priložnosti, potrebuje samozavestne, tudi drzne in širokopotezne meščane in meščanke, ki imajo radi to mesto. Josip Primožič - Tošo je bil eden takšnih ljudi - ljudi, ki so splezali visoko in spodbujajo k vrhu tudi druge," je povedal v govoru na današnji slovesnosti.

STA
Obnovljeni Ljudski vrt

Prostor spominov in prihodnosti

Kip so danes predali v nadaljnjo skrb mariborski občini in župan Saša Arsenovič se je javno zavezal, da bodo dobro skrbeli zanj. Kot je dejal, je štirikratni svetovni prvak Josip Primožič - Tošo lahko navdih za ostale Mariborčane in Mariborčanke, obnovljeno območje Ljudskega vrta pa prostor, kjer lahko izživijo svoje sanje. "Želimo si, da to postane prostor spominov in prihodnosti," je dejal.

STA
Obnovljeni Ljudski vrt

Naslednja na vrsti za obnovo je Dvorana Tabor, kjer je bila danes uvedba izvajalca v delo.

Z vlaganji v športno infrastrukturo želi občina po besedah Arsenoviča dvigovati kakovost življenja v mestu, svojih načrtov pa še zdaleč ni izčrpala. Spomnil je, da nameravajo med drugim tudi obnoviti Langerjevo vilo ob stadionu, kjer bo sedež mestne četrti Koroška vrata, in postaviti prvi športni vrtec v mestu. Prav tako naj bi obnovili tamkajšnje košarkarsko igrišče in ga poimenovali po Ivu Daneuu, postavili fitnes na prostem in montažno teniško dvorano ter zgradili garažno hišo pod pomožnim nogometnim igriščem Ljudskega vrta.

Zaenkrat zaključena dela v Ljudskem vrtu so po besedah podžupana Sama Petra Medveda stala nekaj manj kot osem milijonov evrov.