Presenečenje

Pretres na TV Slovenija: Odstopila odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič

S.R./STA
15. 10. 2021, 16.13
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 19.00
Deli članek:

Odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Manica Janežič Ambrožič je z današnjim dnem odstopila s položaja.

Marko Vavpotič/M24.si
Manica Janežič Ambrožič

Kot so sporočili iz RTVS, se je Manica Janežič Ambrožič za ta korak odločila zaradi nestrinjanja s spremembami programsko-produkcijskega načrta za informativni program TVS za prihodnje leto. Te so po njihovih navedbah nujne tako zaradi kadrovskega manka kot tudi padca gledanosti informativnih oddaj.

Za vodstvo RTVS je odstop Janežič Ambrožičeve "popolno presenečenje", saj jo je v. d. direktorja TVS Valentin Areh v današnjem pogovoru pozival, naj ne odstopi, so še pojasnili. Vodstvo novega vršilca dolžnosti odgovornega urednika za zdaj ne bo imenovalo, to delo bo še naprej opravljala kot v. d. opravljala Janežič Ambrožičeva.

Krajšanje in ukinjanje

Osnutek programsko-produkcijskega načrta bo sicer v ponedeljek obravnaval programski svet RTVS. Obetalo naj bi se krajšanje oddaj, nekatere bi tudi ukinili. Po poročanju portala MMC je predvidena ukinitev Poročil ob 8.00, 9.00 in ob 10.00. Ukinjeni naj bi bili tudi oddaji Dnevnikov izbor in Politično s Tanjo Gobec. Prihodnje leto pa naj na programih ne bi bilo več enournih oddaj Svet v letu in Slovenija v letu, prav tako ne pogovornih oddaj na 3. programu. Hkrati bi TV Dnevnik trajal le še 20 minut, Odmevi pa bi trajali 25 minut. Skrajšali bi tudi zunanjepolitično oddajo Globus in gospodarsko Točko preloma ter oddajo za potrošnike Koda.

Na ponedeljkovi seji bo nedvomno govora tudi o odstopu Janežič Ambrožičeve, je napovedal njegov predsednik Ciril Baškovič. Kot je dejal, lahko sicer opravijo razpravo, ki bo informativne narave. Programski svet pa se lahko v nadaljevanju vključi v postopek imenovanja novega odgovornega urednika, če kandidat, ki ga bo predlagal direktor, ne bo dobil večinske podpore uredništva, je pojasnil Baškovič.