Delegacija se z ugotovitvami vrača v Bruselj

Sophie in 't Veld: Raven razprave članov vlade ni primerna za civilizirano družbo

S.R./STA
15. 10. 2021, 15.25
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 19.03
Deli članek:

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki jo vodi Sophie in 't Veld, je danes predstavila preliminarna opažanja glede vladavine prava in medijske svobode v Sloveniji. Ugotovitve pričakovano niso prelomne, sledi priprava poročila, ki bo predano v roke odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).

Bobo
Sophie in 't Veld se skupaj s preostalimi člani delegacije vrača v Bruselj.

Osemčlanska misija Evropskega parlamenta se je že od srede sestajala s predstavniki nacionalnih oblasti, civilne družbe in medijev. 

Delegacija odbora Libe, ki je bila Sloveniji na misiji ugotavljanja dejstev, se po treh dneh sestankov vrača v Bruselj. Beležke so polne, sledi pa priprava poročila. V prvih opažanjih je Sophie in 't Veld kot zelo pomirjujočo ugotovitev izpostavila, da javne institucije v Sloveniji dobro delujejo. Najbolj jo skrbi ton javne razprave, pri čemer je izpostavila, da se člani vlade zapletajo v debato, ki po njenem prepričanju ni primerna in vodi v ozračje nezaupanja, sovražnosti in ustrahovanja ter zasaja dvom v javne institucije in med njimi. Raven razprave je po njenem mnenju neprimerna za civilizirano demokratično družbo.

Kot nujno situacijo, ki jo je treba nasloviti, je označila tudi primer Slovenske tiskovne agencije. Ne bi se smelo zgoditi, da bi STA propadla, preden bi sodišče eventualno ugodilo njeni tožbi, je dejala. Zaskrbljeni so tudi zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pa tudi zaradi zamude pri imenovanju drugih tožilcev v Sloveniji. In 't Veldova poleg tega v Sloveniji opaža veliko polarizacijo, "kot da so prebivalci razdeljeni na dva tabora". "Mislim, da je samo ena Slovenija in samo en slovenski narod," je dejala in dodala, da je takšna raven razdeljenosti, ki postaja dialog gluhih, zaskrbljujoča.

Brez komentarja

In 't Veldova danes ni želela komentirati včerajšnjega tviteraškega vrtinca, v središču katerega se je znašel slovenski premier Janez Janša, ki je z nekaterimi izjavami in provokacijami znova uspel razburkati evropsko politično morje. Kot je pojasnila, je vse že povedala. Dodala je, da lahko ljudje "na Twitterju pišejo kar koli hočejo," a da takšna raven komuniciranja ne pritiče osebam, ki imajo v rokah oblast in moč, hkrati pa dodatno spodkopava zaupanje v demokratične institucije.

Protestniško gibanje je sicer danes izvedlo manjšo interventno akcijo pred Hišo EU. Kot so napovedali predhodno, je ta posledica včerajšnjega "strahopetnega fiaska Janeza Janše, ki se ni želel niti sestati z delegacijo odbora evropskega parlamenta, kljub temu, da jih je predhodno sam pozival na obisk Slovenije, je včeraj predsednik vlade še dodatno osramotil celotno državo s svojimi neuravnovešenimi, antisemitskimi in žaljivim izjavami na Twitterju."