Dovolj je

SAB bo evropskim liberalcem predlagala izključitev SMC

B.K./STA
15. 10. 2021, 14.36
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 14.39
Deli članek:

Pomogali so jim v družino Alde, zdaj bodo predlagali njihovo izključitev.

STA
Sekretar SAB Jernej Pavlič.

Ravnanje premierja Janeza Janše ob obisku misije Evropskega parlamenta v Sloveniji je izbilo dno odnosom med sestrskima stranka v družini evropskih liberalcev (Alde) SMC in SAB. 

Ogorčenje po četrtkovih tvitih slovenskega premiera je izrazil generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič. Ob tem je napovedal, da bo SAB predlagala začetek postopkov za izključitev stranke SMC iz stranke evropskih liberalcev Alde.

Pavlič je spomnil, da je bila SAB kot članica Alde ena tistih, ki je stranki SMC pomagala v družino Alde. A po dogodkih v zadnjem letu in pol je njihovega potrpljenja konec. SMC, ki po Pavličevih besedah sodeluje pri rušenju STA in neimenovanju delegiranih tožilcev, je v čertek hrbet krila premierju Janši, tudi ko je ta napadel vse predstavnike vodstvenih struktur stranke Alde, med njimi tudi pokojnega predsednika Hansa van Baalna. Zato so se v SAB odločili, da do ponedeljka v Alde predložijo dokumentacijo za začetek postopka za izključitev SMC, je dejal.

"Njihove vrednote, njihovo delo, njihova trdna podpora ekstremno desni vladi, ki trenutno v Sloveniji je, neodzivanje, nedistanciranje od izjav, ki jih daje predsednik vlade, ko neposredno blati poslance Alde, pokojnega predsednika Alde in predsednike vlad iz vrst Alde v Evropi (...) tega v SAB ne moremo več nemo opazovati," je Pavlič nanizal očitke na račun SMC.

Kot je dodal, je bil četrtkov izpad in napad predsednika vlade kaplja čez rob. "Takega načina vladanja in odzivanja smo od Janše navajeni," vendar se stvari stopnjujejo, za to nista kriva samo stranka SDS ali predsednik vlade, ampak tudi koalicijski SMC in NSi ter vsi podporniki koalicije v DZ, je poudaril.

STA
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je danes na Twitterju sicer glede Janševih tvitov zapisal, da "določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države". Vendar pa v SAB ocenjujejo, da bi moral Počivalšek najmanj pozvati Janšo, da se za zapisano opraviči. "Pričakujemo, da se ali od tega distancirajo in opravičijo ali izstopijo iz vlade," je dejal Pavlič.