Sum političnega vmešavanja v delo policije

Medvedova komisija bo zaslišala tudi Počivalška in Mahniča

B.K./STA
15. 10. 2021, 13.56
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 13.59
Deli članek:

Potem, ko so na Komisiji zaslišali nekdanje vodilne na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), bodo razširili obseg preiskave na daljše časovno obdobje in povabili nove priče.

STA
Rudi Medved

Komisija DZ, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, je danes sprejela sklep, da se obseg parlamentarne preiskave razširi na daljše časovno obdobje, in sicer do dneva razširitve. Razširila je tudi nabor prič. Na zaslišanje bo povabila tudi ministra Zdravka Počivalška in državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča.

Kot so po današnji seji sporočili iz omenjene komisije, ki jo vodi Rudi Medved (LMŠ), je preiskovalna komisija trenutno omejena na presečni datum 29. marec 2021. Utemeljeni sumi, povezani z nameni in predmetom parlamentarne preiskave, pa po njihovih navedbah obstajajo tudi v obdobju po presečnem datumu.

Pojasnili so, da "obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da politično motivirano kadrovanje v policiji poteka permanentno, da se politika permanentno vmešava v strokovno delo policije, da zaradi tega obstaja utemeljen sum, da je policija po nareku politike v določenih primerih prekoračila pooblastila in da zaradi navedenega še naprej upada zaupanje v slovensko policijo".

"Gre za neposredno povezavo med politično-policijskimi ukrepi in posledicami ukrepov, kjer je treba bolj natančno zajeti in obravnavati ustreznost vodenja policije in političnih vplivov nanjo," so med drugim še zapisali v obrazložitvi, zakaj je treba opredeliti daljši časovni okvir delovanja preiskovalne komisije.

Preiskava bi se tako nanašala na obdobje od 13. marca lani do dneva odreditve te razširitve preiskave. S sklepom pa se mora seznaniti še DZ.

Komisija je danes sprejela tudi dokazni sklep, s katerim je razširila nabor prič, ki jih bo povabila na zaslišanje. Tako bo v nadaljevanju med drugimi zaslišala ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška, uslužbenko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Katarino Bovha, kriminalista Mitjo Nerata in državnega sekretarja za nacionalno varnost Mahniča.