Dovolj je provociranja

Janšo okrcal še predsednik Evropskega parlamenta, na zagovoru slovenska veleposlanica

S.R.
14. 10. 2021, 16.49
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 22.02
Deli članek:

Za slovenskim premierjem, ki veliko tvita, kot kaže pa se precej manj rad pogovarja, je pester dan. Janša je namreč v zadnjih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev. Vmes je moral poseči celo sam predsednik Evropskega parlamenta.

Reuters
Janšo poziva, naj preneha s provokacijami.

Kot smo že poročali, je slovenski premier Janez Janša danes znova poskrbel za razburjenje med evropsko politično smetano. Med drugim je odpovedal za danes predvideno srečanje z evropskimi poslanci, člani misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki se v teh dneh mudijo v Sloveniji. Delegacija pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, pri čemer se srečujejo z vsemi najpomembnejšimi deležniki iz vrst oblasti, civilne družbe in medijev.

Bobo
Delegacija pod vodstvom Sophie in 't Veld, med njimi tudi evropska poslanka Romana Tomc.

Prazen stol

Da se Janša ni želel srečati z delegacijo, so na Twitterju obelodanili tudi v Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D), pod okrilje katere spadajo tudi slovenski Socialni demokrati. Kot so zapisali, so se »srečali s praznim stolom. Zanj imamo veliko vprašanj o zaskrbljujočem stanju na področju medijske svobode in vladavine prava v Sloveniji.« Janša jim ni ostal dolžan: »Kdo ste vi? Kolikokrat ste obiskali nemško kanclerko, nizozemskega premierja ali francoskega predsednika?« Dodal je, da je Nizozemska zadnja država v EU, v kateri je bil ubit kakšen od novinarjev, s čimer je Janša puščico usmeril v domovino Sophie in 't Veld. »V Sloveniji so bili takšni poskusi izvedeni samo v času vladanja vaših tovarišev iz stranke SD,« je zaključil.

Na zagovoru veleposlanica

Med bolj spornimi tviti, ki ga je Janša kasneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, je po poročanju STA objava fotografije s »13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu«. Med njimi je tako in 't Veldova kot celo pokojni Hans van Baalen. Kasneje je Janša vseeno retvital Vido Kocjan, ki je objavila isto fotografijo in še dodatno napadla in 't Veldovo. Predvsem ta tvit je povzročil razburjenje v Evropi in mnogi so Janši pripisali tudi antisemitske nagibe. Milijarder in filantrop George Soros je namreč madžarski Jud, ki je preživel holokavst. Je sicer trn v peti teoretikom zarot skrajne desnice, ker preko svojega sklada financira številne civilnodružbene organizacije, katerih dejavnosti jim niso povšeči, zlasti pomoč migrantom, boj za državljanske pravice LGBT skupnosti in podobno. Soros pa velja za simbol tega »zla«, kot ga pojmuje skrajna desnica, še poroča STA.

Zaradi Janševih tvitov so po poročanju TV Slovenija na Nizozemskem na zagovor poklicali našo veleposlanico Sanjo Štiglic. Kot je na Twitterju dejal nizozemski premier Mark Rutte, so Janševi tviti »neokusni. Najostreje jih obsojam. Vlada je to mnenje prenesla tudi slovenski ambasadorki v Haagu.« Rutteju je jasno odgovoril tudi Janša. Svetoval mu je, naj ne zapravlja časa z veleposlaniki in svobodo medijev v Sloveniji, temveč naj raje skupaj s Sophie in 't Veld zaščiti nizozemske novinarje, da jih »ne bodo morili na ulicah.« Na to se je z odobravanjem odzval razvpiti nizozemski skrajni desničarski politik Geert Wilders, ki je dogodek izkoristil za obračunavanje z Ruttejem. Pritrdil je Janši in nizozemskega premierja označil za»šibkega politika, ki s svojo politiko odprtih meja ter neuspešnim bojem proti kriminalu in terorizmu uničuje Nizozemsko.«

Janši se je že pred tem uspelo zaplesti v spor z grškim evropskim poslancem Kostasom Arvanitisom, članom delegacije politične skupine Levice, ki prihaja iz vrst grške levičarske stranke Siriza. Slovenski premier je, kot smo poročali, stranko Levica in njihove kolege iz drugih evropskih držav označil za »protiustavne elemente« in »politično krilo« teroristov antife. Odzval se je Arvanitis, ki je Janšo označil za »strahopetca,« s čimer je ciljal na Janševo odpoved srečanja z delegacijo.

V vse skupaj se je zdaj vmešal še sam predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je Janšo prek Twitterja pozval k ustavitvi napadov na druge evropske poslance. »Janeza Janšo nujno pozivamo, naj preneha s provokacijami, uperjenimi zoper evropske poslance. Napadi na člane tega parlamenta so tudi napadi na evropske državljane. Konstruktivno sodelovanje z rotirajočim predsedstvom Sveta lahko temelji samo na medsebojnem zaupanju in spoštovanju.«

Na dogajanje so se odzvali tudi nekateri slovenski evropski poslanci. Predsednica SD Tanja Fajon je nad dogajanjem izrazila sram. Kot je dejala, sama kot članica kakšne od uradnih delegacij Evropskega parlamenta še nikoli v nobeni državi članici ni bila deležna tako nizkotnih napadov. »Upam, da moji sodelavci razumejo, da je Slovenija precej več kot Janez Janša,« je zapisala na Twitterju. Evropska poslanca stranke LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj sta »nedostojno komuniciranje (tvitanje)« Janeza Janše »najostreje obsodila.« Grošelj je dodal, da Janša v »današnjem tvitu osebno žali in diskreditira evropske poslance, pri čemer ne prizanaša niti pokojnikom!«

Janši je v bran pričakovano stopil Milan Zver, ki je na drugi strani izrazil »globoko razočaranje« nad Sassolijem. Njegovo izjavo je označil za neutemeljeno in nevredno »predsednika ene največjih demokratično izvoljenih inštitucij, ki bi moral biti neodvisen in kaže na nepoznavanje situacije Sloveniji ter predstavlja nedopusten politični pritisk.«

Lonček je pristavil tudi nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec, ki je opozoril na to, da je delegacijo v Slovenijo povabil Janša, nato pa se srečanja sam ni udeležil. »Premier predsedujoče države Svetu EU s figo v žepu povabi komisijo evropskih poslancev v Slovenijo. Potem se srečanja ne udeleži, češ da ima druge obveznosti. Nakar jih strahopetno napada preko tviterja, da jih mora v bran jemati predsednik Evropskega parlamenta. Vsi smo Marezige!« je Šarec zapisal na Twitterju.