misija evropskega parlamenta

Evropski poslanec Janšo označil za “strahopetca”

B.K.
14. 10. 2021, 10.10
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 15.40
Deli članek:

Ko si je stranka Levica drznila v Ljubljani na tako imenovanih “Študijskih dnevih” gostiti kolege iz evropskih držav, s katerimi so razpravljali o prihodnosti EU, jih je slovenski premier Janez Janša označil za “protiustavne elemente” in “politično krilo” teroristov. To je zmotilo enega izmed evropskih poslancev, ki se te dni mudi v Sloveniji.

GUE/NGL
Grški evroposlanec Konstantinos Arvanitis

Poslanec Evropskega parlamenta Kostas Arvanitis, ki prihaja iz vrst grške levičarske stranke Siriza, v Sloveniji pa se že od srede mudi v okviru Misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, je Janeza Janšo označil za “strahopetca”.

Strahopeten naj bi bil njegov napad na stranko Levica in na ostale evropske stranke, ki jih Levica gosti v Ljubljani, v luči dejstva, da je ob tem tik pred zdajci odpovedal svojo udeležbo na sestanku z omenjeno Misijo, na katerem so ga njeni člani nameravali izprašati o dolgo časa trajajočih problemih neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, nezakonitega odrekanja financ Slovenski tiskovni agenciji in domnevnemu napadu na svobodne medije. “Gre za strahopeten napad, saj je premier [Janša] zaradi grožnje, da se bo moral soočiti z našimi vprašanji, v zvezi z obtožbami korupcije, vplivanja na sodstvo in poskusov manipulacije z mediji, v zadnjem trenutku odpovedal dogovorjeni sestanek.”

Bobo
Janez Janša

Arvanitis je ob tem spomnil, da se Janša že v preteklosti ni upal soočiti z neprijetnimi vprašanji evropskih poslancev, na sestanek pa je zato poslal le vnaprej posnet video. “Izvoljeni predstavniki državljanov EU ne sprejemamo ustrahovanja, ne preko video posnetkov, ne preko Twitterja. Pričakovali bi, da bi imel predsednik slovenske vlade toliko poguma, da bi nam te stvari povedal v obraz,” je dejal grški Evroposlanec.

Gre sicer za videoposnetek o domnevnem stanju medijev v Sloveniji, ki ga je SDS pripravila za Janševo zaslišanje v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Ker je tedaj Evropska poslanka Sophie in 't Veld iz vrst sredinske nizozemske stranke D66 predvajanje posnetka zavrnila in od Janše zahtevala odgovore, jo je slovenski premier obtožil cenzure. Obtožbo je ponovil tudi danes, ko je na Twitterju znova delil video tako s svojega profila kot s profila Vlade Republike Slovenije.

Sophie in 't Veld je prav tako del omenjene Misije Evropskega parlamenta, ki je v Slovenijo prispela v torek, domov pa se vrača jutri.

Profimedia
Sophie in 't Veld

Člani misije so se v sredo sestali s predstavniki nevladnih organizacij, znanosti ter predsednikoma ustavnega sodišča Rajkom Knezom in računskega sodišča Tomažem Veselom. Danes so imeli na programu srečanja z novinarji, med njimi z odgovorno urednico STA Barbaro Štrukelj. Vprašanje vladnega nefinanciranja STA je bilo namreč med glavnimi napovedanimi temami obiska delegacije, poroča STA. V tem delu pogovorov so sicer sodelovali še predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek, Jože Možina iz TV Slovenija, odgovorni urednik portala Domovina Rok Čakš, Primož Cirman iz portala Necenzurirano in Lenart J. Kučič iz portala Pod črto. Sodelovala je tudi direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Tanja Muha, medtem ko predsednika Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Matevža Tomšiča ni bilo.

V ospredju zanimanja delegacije je tudi vprašanje neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pri čemer so se danes že pogovorili z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva slovenskih javnih tožilcev Mirjam Kline, popoldne pa se bodo sestali še z državnim sekretarjem na pravosodnem ministrstvu Zlatkom Ratejem.

Danes so se sestali tudi z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, na programu pa imajo tudi še srečanje z vodjo protikorupcijske komisije Robertom Šumijem.

Zaupne narave

Srečanje s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo je bilo odpovedano, prav tako pa je bilo odpovedano srečanje z delegacijo ministrstvu za kulturo pod vodstvom državne sekretarke Ignacije Fridl-Jarc, še poroča STA. Kot so pojasnili na ministrstvu, so želeli pogovor posneti "za interne potrebe", predvsem "za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva", a so v delegaciji Evropskega parlamenta to zavrnili. To odločitev skupine so na ministrstvu ocenili za nerazumno in nato odpovedali napovedano srečanje.

Pogovori delegacije Evropskega parlamenta sicer potekajo za zaprtimi vrati in so zaupne narave, zato snemanje ni predvideno. Zapleta z ministrstvom za kulturo pa v delegaciji zaenkrat še niso komentirali.