12 let ima

Janša protestnikom očital nasilje, objavil zavajajočo fotografijo

R.T.
14. 10. 2021, 09.48
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 16.05
Deli članek:

Fotografija ni nastala med včerajšnjimi protesti. Nastala ni niti med letošnjimi ali lanskimi.

Zajem zaslonske slike
Posnetek tvita predsednika vlade

Med včerajšnjimi protesti se je predsednik vlade Janez Janša na družabnem omrežju Twitter pridušal, kako žalostno je, »da imajo nasilneži, ki že cel popoldan ovirajo promet ter motijo Ljubljančane, javno podporo ljubljanskega župana«. A za spornega se ni izkazal zapis, temveč fotografija, ki jo je uporabil za ponazoritev.

Kot se je izkazalo, je premier uporabil fotografijo spopada med navijači Olimpije in policisti, ki je leta 2009 nastala na ljubljanski tržnici. Leta 2014 sta jo objavila Delo in Slovenske novice.

Kljub opozorilom Janša tvita ni umaknil. Revija Reporter pa poroča, da je isto fotografijo v torek uporabil tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ko je pozval z zaščiti policistov. Olaj je fotografijo že odstranil in pojasnil, da je bil namen objave »izpostaviti številne resnične napade na policiste, s katerimi se srečujemo v zadnjih tednih.« Dejal je še, da je bila fotografija priložena le simbolično ter se avtorju, če je bil zaradi tega prizadet, opravičil. Tvit je izbrisal tudi Janša in ga nadomestil z novim, ki vključuje druge fotografije.