Muženiča je maja lani razrešil takratni generalni direktor policije Anton Travner. Po sklepu sodišča pa je bila njegova razrešitev nezakonita.

Muženič je danes pojasnjeval okoliščine svoje razrešitve in članom preiskovalne komisije povedal, da je Travner od njega najprej zahteval, da podpiše odstopno izjavo, pri čemer mu je ponujal druga delovna mesta, tudi takšna, ki sploh niso v njegovi pristojnostih, denimo na konzularnih predstavništvih v tujini. Muženič je odstop zavrnil, nato pa so ga razrešili s položaja.

Kdo se je odločil za njegovo zamenjavo, Muženič ne more sklepati, saj se je pogovarjal le s Travnerjem, pa še ta mu je dejal le, da "tako ne moremo delati skupaj". Poleg tega se je tedaj s Travnerjem srečal prvič ali drugič, saj se s tedanjim direktorjem policije nikoli ni pogovarjal o delu NPU. Da predstojnika "eno leto ne zanima, kaj dela ena od njegovih enot", je po Muženičevem mnenju nenavadno.

Po razrešitvi je bil Muženič najprej premeščen v službo generalnega direktorja policije, kjer naj bi se ukvarjal s pripravo zakonodaje, a je v nekem trenutku prenehal dobivati gradiva in pozneje izvedel, da pri tem ne sodeluje več. Nato pa so ga premestili v Policijsko akademijo v Tacnu, a mu niso dodelili nalog, ki bi jih tam opravljal. Potem pa je na iniciativo Policijske akademije in lasten interes pridobil habilitacijo za visokošolskega učitelja in tam zdaj predava.

V Tacnu so se znašle tudi druge današnje priče, nekatere so imenovali v delovni skupini za migracije in za reševanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljani. Tja sta bila premeščena tudi pomočnik direktorja NPU David Antolovič in vodja preiskav na NPU Igor Kekec, ki sicer uradno še zasedata svoji mesti, a tega dela ne opravljata več. Antolovič je pojasnil, da so dobili le elektronsko sporočilo s sklepom o imenovanju v skupino za reševanje zaostankov, vse prejšnje naloge pa so morali opustiti in se preseliti v Tacen.

Že prej je bil imenovan v delovno skupino za migracije, pri čemer je tedanji v. d. generalnega direktorja NPU Uroš Lepoša poskušal doseči, da njegovega imena na seznamu ne bi bilo, a se je to "čudežno" pojavilo v sklepu vlade. Vseh šest imenovanih v to skupino, med njimi tudi nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, so od tedanjega v. d. direktorja policije Andreja Juriča zahtevali pojasnila, a jih niso dobili, je povedal Antolovič. Glede domnevnega seznama "za odstrel", na katerem naj bi bili moteči zaposleni, ki bi jih premestili v Tacen, pa je Antolovič dejal, da je dobil osebno opozorilo, "naj pazi nase, ker je na vrhu".

Priče so spregovorile tudi o številnih nadzorih nad NPU, ki so v zvrstili v kratkem času. Po Antolovičevih besedah so hromili delo NPU, saj jim je ob pojasnjevanju preteklega dela zmanjkovalo časa za sprotno. Enako je potrdil nekdanji v. d. direktorja NPU Lepoša, ki je opozoril, da so bili v dveh mesecih na NPU trije nadzori, kar je enako številu nadzorov od začetka delovanja NPU. Lepoša je sicer kot v.d. direktorja NPU odstopil po dveh mesecih, kot je danes pojasnila, se je za to odločil ravno zaradi nadzorov, ki so hromili delo NPU, nekaterih kadrovskih potez. Zmotila ga je namreč Antolovičeva premestitev v Tacen, kdo in zakaj se je zanjo odločil, pa Lepoša ne ve.

Antolovič je še pojasnil, da je bil prvi nadzor odrejen na dan preiskovalnih aktivnosti v zvezi z nabavo zaščitne opreme, ko so kriminalisti NPU opravili hišno preiskavo pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku.

Kako pa je potekala hišna preiskava pri Počivalšku, pa je opisal Kekec: