Slovenija

Inovacije, celovita oskrba bolnikov in digitalizirani zdravstveni sistemi – je Finska naš vzor?

P.R.
12. 10. 2021, 12.54
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 12.56
Deli članek:

Finska je kljub svoji majhnosti na področju digitalizacije zdravstvenih storitev na samem vrhu v Evropi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Leta 2014 so na finskem sprejeli široko strategijo zdravstvenega varstva, ki je preživela kar tri različne vlade. Cilj strategije pa: da Finska postane mednarodno priznana v sektorju raziskav, inovacij in razvoja, pa tudi v naložbah v zdravstveni sektor.

Dr. Minna Hendolin, vodilna strokovna sodelavka za zdravstvene podatke v finski fundaciji za inovacije Sitra, je na 10. Strateški konferenci Vrednost inovacij predstavila kako deluje finski zdravstveni sistem. Kot je dejala, so na Finskem ob reorganizaciji zdravstvenega sistema imeli v mislih to, kako zdravstvo narediti čim bolj dostopno, personalizirano in napredno. Tako so več let pripravljali strategijo, v kateri so poudarili pomen uporabe podatkov v sekundarne namene za raziskave, razvoj, inovacije in oblikovanje politik.

A za tako uspešno zgodbo so morali najprej urediti zakonodajo, kar je bil težji del. Dr. Hendolin je opisala nacionalno službo KANTA, ki so jo razvili z namenom, da postane hrbtenica za podatke in zdravstveni ekosistem: »To je repozitorij podatkov o pacientih, socialnih in zdravstvenih podatkov, podatkov o receptih in neke vrste podatkovna banka. Do podatkov lahko dostopajo zdravstveni delavci in tam hranijo zdravstvene kartoteke in recepte. Dostop imajo tudi državljani. Ob vsem tem je to tudi storitvena platforma, ki je pomemben del infrastrukture zdravstvenega varstva na finskem,« je poudarila Hendolin.

Na strateški konferenci, ki jo je organiziral Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, so se sicer slovenski predstavniki odločevalcev in raziskovalcev kolektivno strinjali, da v Sloveniji digitalizacija zdravstva poteka prepočasi. A smo kljub temu, lahko ponosni na dosežke v zdravstvu in farmaciji. Prof. dr. Roman Jerala je predstavil pomen in poslanstvo kemijskega inštituta pri širjenju znanja ter povezovanju z različnimi deležniki z namenom prenosa inovacij v prakso, med katerimi velja omeniti razvoj novih protivirusnih terapij. Prof. dr. Borut Štrukelj pa je predstavil prihodnost tehnologije RNA in možnosti razvoja novih zdravil z omenjeno tehnologijo.