Zvišanje cen

Občutna podražitev elektrike in zemeljskega plina: Petrolu naj bi kmalu sledili še drugi dobavitelji

J.P./STA
12. 10. 2021, 09.08
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 09.15
Deli članek:

S 1. decembrom občutno zvišanje cen in elektrike. V Petrolu kot razlog navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih in poudarjajo, da še naprej nudijo ugodno oskrbo z energijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Zadnje čase smo priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, kjer cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni," so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali pri Petrolu, največji slovenski energetski družbi. Cene energentov za dobavo v letu 2022 so tako v zadnjem letu zato občutno povišale: električna energija za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov, so navedli.

Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa, tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

"V Petrolu kljub burnemu dogajanju na trgu ostajamo zavezani k ponudbi kakovostne, zanesljive in ugodne oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom," so dodali ob tem. "Do povišanja cen odjema električne energije in zemeljskega plina bo zaradi razmer na trgu sicer prišlo - nov cenik bo za naše gospodinjske in male poslovne odjemalce pričel veljati s 1. decembrom - a smo, čeprav na tržno dogajanje nimamo vpliva, z učinkovitim nabavnim procesom uspeli zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za naslednje leto," so zatrdili.

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov.

Po navedbah časnika Finance naj bi Petrolu pri dvigu cen energije neuradno kmalu sledili še drugi dobavitelji.