Vinarstvo je panoga v večni krizi, kar toliko bolj velja za pridelovalce grozdja, ki se pri spremembi mošta v vino zanašajo na večje vinske kleti. Med devetimi vinskimi kletmi, na katere smo se obrnili, sta nam odgovorili le dve. Domnevno edini, ki upata javno povedati ceno, ki jo ponujata za kilogram grozdja.

»Baziramo na povprečni odkupni ceni 74 centov po kilogramu,« nam je prek telefona povedal Marjan Colja, direktor Vinakras. Ceno so sprejeli lani in jo od takrat ohranjajo, glede na poslovanje pa se bodo letos odločili, ali jo bodo zvišali.

Vinakras grozdje odkupuje od 110 članov in še 40 kooperantov. »Odkupujemo pogodbene količine; če pa ima kdo večjo količino, smo letos odkupili po normalnih cenah. Od drugih ne odkupujemo,« odgovarja Colja. Grozdje plačajo eno leto po trgatvi – v štirih obrokih.

Med 50 in 70 centov za kilogram

Kmetijsko-gozdarska zbornica Ptuj je za lansko sezono ocenila znižanje cen grozdja do 15 odstotkov, kar so pripisali zmanjšanemu izvozu (–22 odstotkov) in prodaji vina (–15 odstotkov).

V Kmetijski zadrugi Metlika (KZ Metlika) grozdje odkupujejo od približno 100 članov in kooperantov, ki jim ceno določijo na podlagi povprečne sladkorne stopnje grozdja. Letos so se cene za rdeče sorte gibale med 50 in 70 centov za kilogram, za bele sorte pa med 60 in 80 centov.

Na leto v KZ Metlika odkupijo približno 400 ton grozdja, kar je približno po polovici razdeljeno na bele in rdeče sorte. Letos so grozdje izjemoma odkupovali tudi od vinogradnikov, s katerimi nimajo sklenjene pogodbe, saj so zaradi spomladanske pozebe utrpeli manjši pridelek v lastnih vinogradih. Grozdje v KZ Metlika plačajo v treh obrokih. Zadnji na račune kooperantov in članov pride v prvi polovici leta za trgatvijo.

Na naša vprašanja niso odgovorili v Kleti Brda, ki je po medijskem poročanju letos ponujala za 10 odstotkov višje odkupne cene od lanskih. Lani so povprečno za grozdje ponujali 52 centov, v zgornjem kakovostnem razredu pa 85 centov.

Ob vprašanjih so molčali tudi v Radgonskih goricah, kleti Zlati grič iz Slovenskih Konjic, kleti Puklavec Family Wines, Ptujski kleti, Kleti Krško in pri Vinakoper.