Nafta in bencin se dražita, Vizjak služi

Vizjak v letu in pol bogatejši za 60.000 evrov

Mihael Korsika
11. 10. 2021, 19.01
Deli članek:

Minister za okolje Andrej Vizjak je z lanskim nakupom delnic Petrola pred vladno sprostitvijo cen 95-oktanskega neosvinčenega bencina že bogatejši za 60.000 evrov. Za Petrolove delnice je odštel 120.000 evrov, danes so vredne slabih 180.000 evrov.

STA
Ministru za okolje Andrej Vizjaku se je nakup delnic obrestoval.

Epidemija koronavirusa je močno prizadela svetovno gospodarstvo, kar se kaže tudi v cenah naftnih derivatov. Na naftnem trgu že nekaj časa vlada povečano povpraševanje in pomanjkanje ponudbe, cene nafte pa so minuli teden dosegle najvišje vrednosti v zadnjih nekaj letih.

Lastniki naftnih družb kujejo velike dobičke, med njimi pa je tudi aktualni minister za okolje in prostor iz SDS Andrej Vizjak. Ko je lani marca v Sloveniji prišlo do zamenjave vlade, je novoimenovani minister začel kupovati delnice državnega Petrola.

Po odločitvi vlade lani septembra, del katere je tudi minister Vizjak, da z lanskim oktobrom sprosti cene 95-oktanskega bencina in s tem popolnoma liberalizira cene naftnih derivatov, je cena Petrolovih delnic občutno poskočila.

Za nakup najel posojilo

Minister Vizjak je od začetka funkcije marca lani do odločitve vlade o liberalizaciji cen omenjenega goriva kupil 415 dodatnih delnic družbe Petrol v vrednosti približno 120.000 evrov. Za nakup je najel celo posojilo, medtem ko je 80 delnic že imel.

Petrol je po izpolnitvi odložnih pogojev minuli teden zaključil nakup 100-odstotnega deleža v hrvaški družbi Crodux derivati dva. Za nakup je odštel 191,70 milijona evrov, prevzel pa bo tudi 19,20 milijona evrov finančnega dolga do bank. Skupina Petrol je s tem utrdila položaj drugega največjega ponudnika proizvodov iz nafte na Hrvaškem.

Za delnice državnega Petrola je Vizjak odštel manj kot 300 evrov, po sprostitvi cen 95-oktanskega neosvinčenega bencina pa so se občutno podražile. V petek je bila delnica Petrola vredna že 433 evrov, kar pomeni, da je Vizjak v dobrem letu zaslužil 60.000 evrov oziroma je danes njegova naložba vredna slabih 180.000 evrov.

Ko je septembra lani v javnost prišla informacija o Vizjakovem nakupu delnic, se je pojavil sum zlorabe notranjih informacij. »Letos spomladi so cene delnic padle, zato sem ocenil, da je to dober čas za nakup, in takrat o deregulaciji cen pogonskih goriv ni govoril še nihče,« je pojasnjeval Vizjak.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je uvedla postopek, v katerem je preverjala, ali je Vizjak že ob kupovanju delnic Petrola vedel, da bo vlada liberalizirala cene 95-oktanskega neosvinčenega bencina, a ga je kasneje ustavila. Zaradi zaupne narave postopkov odločitve niso komentirali. Po neuradnih informacijah, ki so prišle v javnosti, za vložitev kazenske ovadbe ni bilo dovolj dokazov. Z Vizjakovimi nakupi delnic se je ukvarjala tudi protikorupcijska komisija, ki pa je postopek prav tako ustavila, saj ni zaznala suma kršitev iz lastnih pristojnosti.

Rekordne dividende

Če bi torej Vizjak danes prodal vseh 495 delnic, bi v letu in pol zaslužil 60.000 evrov. Kot delničar pa je upravičen tudi do dividend, ki so lani pri Petrolu dosegle rekordne vrednosti. Delničarji družbe Petrol so na lanski skupščini potrdili predlog vodstva, da družba od 45,36 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 45,22 milijona evrov oziroma rekordnih 22 evrov bruto na delnico. Samo z 80 delnicami, ki jih je pred tem imel Vizjak, je lani od dividend dobil 1760 evrov oziroma slabi dve minimalni bruto plači.

Delničarji Petrola pa so na letošnji skupščini potrdili dividende za leto 2020 prav tako v višini 22 evrov. Družba je delničarjem v dividendah izplačala dobrih 45 milijonov evrov, izmed katerih je Vizjak dobil 10.890 evrov.