Dogodek obžalujejo

Obravnava štiriletnega dečka v Celju ni bila v skladu s protokolom, a to na samo »zdravljenje ni vplivalo«

S.R.
11. 10. 2021, 12.50
Posodobljeno: 11. 10. 2021, 13.37
Deli članek:

V Sloveniji v zadnjih dneh odmeva petkov dogodek v Splošni bolnišnici Celje, kjer je moral štiriletni deček, ki si je v kropu opekel stopalo, celih 40 minut čakati na obravnavo. V celjski bolnišnici so danes priznali, da je prišlo do kršitve protokola.

Bobo
V celjski bolnišnici so opravili interni nadzor obravnave štiriletnega dečka.

Dečka v bolnišnico niso spustili, saj je moral počakati na rezultate testa na novi koronavirus. Kot smo že poročali, je dečka v bolnišnico pripeljal oče, ob vstopu pa je moral izpolniti poseben formular, v katerem je navedel, da je bil njegov sin nedavno prehlajen in da kašlja. Zaradi tega podatka ga je zdravnik pred vstopom poslal na test, deček pa je moral na rezultat v bolečinah čakati kar v avtomobilu pred urgenco. Da naj ga vendarle sprejmejo, so moledovale celo medicinske sestre, a brez uspeha. Na urgenco so ga sprejeli šele, ko je dečkov oče poklical direktorico celjske bolnišnice Margareto Guček Zakošek.

Kot je pozneje za portal 24ur pojasnil v.d. strokovnega direktorja celjske bolnišnice Radko Komadina, je bila »poškodba pri predšolskem otroku obravnavana korektno,« a da ostaja vprašanje, »ali je bil otrok obravnavan dovolj hitro«. Spomnimo, otrokom do 15. leta v skladu z odlokom o pogoju PCT tega za vstop v zdravstvene ustanove ni treba izpolnjevati. V bolnišnici so po dogodku odredili interni strokovni nadzor obravnave, s katerim so ugotavljali, ali je bilo ukrepanje ustrezno. Izsledke so pojasnili na današnji novinarski konferenci, na kateri sta sodelovala tako Komadina kot Guček Zakoškova.

Prišlo je do kršitve protokola

Komadina je glede petkovega dogodka pojasnil, da časovno komponento, ki je »odstopala od protokola,« obžalujejo. Dejal je še, da je šlo za lažjo poškodobo, otrok je po njegovih navedbah utrpel 2-odstotno»povrhnjo dermalno opeklino.« Ker je imel sočasno respiratorno okužbo, je bil opravičen sum na covid-19, pozneje pa se je izkazalo, da je šlo za respiratorni sincicijski virus. Po njegovi oceni bi bilo prav, da bi otrok na rezultat počakal v bolnišnici, v sivi coni, kjer bi lahko lajšali tudi njegovo bolečino, a naj bi se zdravnik želel v dobri veri izogniti tudi morebitni okužbi otroka v tej coni. Dodal je, da bi moral otrok na obravnavo v vsakem primeru počakati, saj ni bil tešč, a bi bilo prav, da ne čaka v avtomobilu. Interni nadzor je po besedah strokovnega direktorja sicer pokazal, da sam časovni razmik ni vplival na zdravljenje otroka.

Starša so z ugotovitvami že seznanili in se jima opravičili. Za čustveno stisko, ki so jo prestali otrok in njegovi starši, se je Komadina v imenu bolnišnice tudi javno opravičil, zlasti v želji, da do takšnega zapleta ne bi več prišlo. Da je prišlo do kršitve protokola in navodil ministrstva za zdravje, se je opravičila tudi Guček Zakoškova. Obljubila je, da v primeru bolnikov, ki so nujni, ne bo več prihajalo do zamika obravnave, tudi če bolnik ne bo izpolnjeval pogoja PCT. S sodelavcem so se sicer pogovorili, je dejala in dodala, da »moramo biti tukaj za bolnike, čeprav je covid naša kruta realnost.« Potrdila je sicer, da jo je oče dečka klical, sama pa je poklicala predstojnico urgentnega centra ter ji dejala, naj preveri, ali se to dogaja in ali vse poteka v skladu s protokolom.