Zmaga Italjanom

Slovenska jadrnica druga na Barcolani

G.G./STA
10. 10. 2021, 16.41
Posodobljeno: 10. 10. 2021, 17.20
Deli članek:

Italijanska jadrnica Arca SGR pod vodstvom Furia Benussija je zmagala na 53. Barcolani. Na najbolj množičnem jadralnem tekmovanju s skupinskim startom na svetu je v Tržaškem zalivu tako premagala branilko naslova, slovensko Way of Life pod vodstvom koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca.

STA
Še v petek zvečer so razmišljali, da bi zaradi močne burje Barcolano odpovedali. Odločitev so nato prestavili na sobotno jutro, ko je organizator dogodka sporočil, da bodo tekmovanje začeli.

Slovenska jadrnica, ki je izvrstno začela nastop, je imela veliko smole. Po zelo močni burji je bila najhitrejša na prvih dveh bojah, potem pa je prišlo na njej do okvare. Posadki je uspelo, da se jadrnica ni prevrnila in jo je nekako tudi popravila. Nato je plula proti vetru za Arco, ki je tudi prva prečkala ciljno črto, to je regatni odbor med regato skrajšal in je bila že na tretji boji. Tretja je bila Maxi Jena MM Črnogorca Miloša Radonjića, četrta pa Adriatic Europa Slovenca Dušana Puha.

"Pripona, ki drži glavno jadro na jambor, se je iztaknila in jadro se je znižalo. Zato smo se skorajda prevrnili. Komaj smo rešili barko. Še težje je bilo vse skupaj zaradi močnega sunka vetra z druge strani barke," je za STA okvaro opisal Gorazd Mauri, direktor ekipe EWOL, pod katero sodi Way of Life.

Težave so bile zaradi močnega vetra, pihal je tudi s 40, 50 vozli, še večje. "Zagotovo smo stali na mestu kakih pet minut in je šla zmaga po vodi. Toda obenem je treba reči, da je danes zaradi takega močnega vetra vsaka jadrnica, ki je prečkala ciljno črto, zmagovalka. Nam pa je ne le uspelo, da se nismo prevrnili, ampak smo potem nadaljevali jadranje do drugega mesta," je dodal Mauri.

Vinčec je ekipo pred okvaro popeljal do precejšnje prednosti. "Na prvi boji smo imeli veliko prednost. Izbrali smo pravo startno linijo in izvrstno začeli plov. Tudi v nadaljevanju je bilo super, vse do okvare, ki nam je prekrižala obrambo naslova," je izpostavil Mauri.

Regatni odbor je nekaj pred deseto potrdil start ob 10.30, zaradi vremenskih napovedi, povečanja hitrosti burje po 12. uri, pa je iz tekmovanja izločil manjše jadrnice passere, meteor, IX in VIII. Prijavljenih je bilo sicer prek 1600 jadrnic. Nekaj pred poldnevom so predčasno končali tudi regato za vse jadrnice od druge do sedme kategorije in so jo lahko zaključile le tiste, daljše od 12 metrov.

Najboljšo slovensko ekipo je tudi tokrat vodil vodil Gašper Vinčec, dvakratni olimpijec v razredu finn. Na OI v Atenah 2004 je osvojil 20., v Pekingu 2008 pa sedmo mesto, medalje pa je osvajal na SP in EP.

Štiridesetletni Koprčan je bil lastnik 24-metrske Way of Life, od sredine leta 2019 pa je v slovenskem najemu jadrnica z nekdanjim imenom Morning Glory, ki pa jo nameravajo po besedah Maurija kmalu odkupiti. Prva jadrnica je sedaj pod drugim imenom v Črni gori, Morning Glory, ki je slabe tri metre daljša in velja za eno najhitrejših jadrnic na svetu, pa sedaj nosi ime Way of Life in je s tem imenom tudi nastopila v Tržaškem zalivu.

Vinčec je pred dvema letoma Way of Life uspešno vodil od starta do cilja v edinih pogojih, v katerih se je lahko takrat šibkejša jadrnica lahko nadejala zmage, v skoraj popolnem brezvetrju. Tokrat je bil na pragu slavja po izjemno močni burji, v kateri je bilo veliko jadrnic poškodovanih.

Močna burja je povzročala težave že v prejšnjih dnevih in je bilo zelo malo dogajanja ob zalivu v zadnjih dnevih, večina stojnic ob morju, ki so privabljale obiskovalce, je bila dolgo zaprta.

Tudi na sobotno regati Go to Barcolana from Slovenija oziroma Na Barcolano iz Slovenije je do cilja prišlo le pet jadrnic. Start slovenskega dela tekmovanja je bil v Portorožu. Prijavljenih je bilo 26 posadk, devet se jih je prijavilo na startni črti, zmagala pa je Taia 2 & Wihite Goose iz kluba Loka timing.