Ostal bo šef stranke

Kurz je odstopil! V dobro države

G.G.
9. 10. 2021, 18.58
Posodobljeno: 9. 10. 2021, 21.21
Deli članek:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je bil pod ogromnim pritiskom. Odločil se je za rošado.

Profimedia
Sebastian Kurz je dejal, da je država pomembnejša od njega. Odstopil je v dobro Avstrije.
"Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam," je dejal Kurz.

Če je Kurz še včeraj vztrajal, da ne bo zapustil kanclerskega položaju, je bilo danes zaznati drugačne tone. Kronen Zeitung je že pred 19. uro poročal, da bo Kurz podal odstopno izjavo, želi pa ostati predsednik Ljudske stranke (ÖVP). To je tudi storil in zagotovil, da bo dokazal, da očitki o korupciji ne držijo. V teh težkih časih po epidemiji se bo umaknil, je dejal, da bi prekinil to "pat pozicijo" v dobro države, za stabilno vlado. 

V igri za njegovega naslednika sta bila zunanji minister Alexander Schallenberg in ministrica za turizem Elisabeth Köstinger. Kurz je sporočil, da bo "štafeto" predal Schallenbergu, sam pa bo ostal predsednik stranke in vodja poslanske skupine v parlamentu.

Koalicijski partnerji Ljudske stranke, Zeleni, so nakazali, da so pripravljeni peljati turkizno-zeleni voz dalje, če ÖVP za Kurzevega naslednika najde osebo z neomadeževano integriteto. Po neuradnih informacijah naj bi bili pripravljeni sprejeti Schallenberga kot kanclerja, saj si ne želijo še enih predčasnih volitev.

Reuters
Protestniki so zahtevali Kurzev odstop.

Položaj Kurza in koalicije je zamajala korupcijska afera z uslugami in protiuslugami v svetu kupovanja medijske naklonjenosti, v središču katere se je znašla ÖVP. V sredo so namreč na finančnem ministrstvu in sedežu stranke ÖVP potekale preiskave zaradi suma korupcije. Kriminalisti preiskujejo objavljanje vladi in ÖVP naklonjenih člankov in anket v medijih skupine Österreich. Seveda v zameno za finančno spodbudo v obliki plačanih oglasov. V igri naj bi bilo milijon evrov proračunskih sredstev. Tožilstvo sumi, da so Kurzevega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP. Kurz sicer očitke zanika, včeraj pa se je moral dodatno zagovarjati zaradi SMS sporočil, ki so na površje priplavala v okviru preiskave in ki so v avstrijski javnosti sprožila ogorčenje. Priznal je, da so nekatera tudi njegova, a je dejal, da so bila zapisana v afektu, danes pa da bi jih oblikoval drugače.