Dirka po Lombardiji

Pogačar sezono končal z zmago

G.G./STA
9. 10. 2021, 16.40
Posodobljeno: 9. 10. 2021, 17.02
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je ob koncu sezone prišel še do zmage na dirki po Lombardiji.

Profimedia
Še ena sijajna vožnja Tadeja Pogačarja.

Pogačar je skupino najboljših na poti od Coma do Bergama (239 km) napadel 36 km pred ciljem na prelazu Ganda (9,3 km/7,1 %) in si na vrhu nabral pol minute naskoka pred zasledovalci. Na spustu se mu je pridružil domačin Fausto Masnada (Deceuninck-Quick-Step), s katerim sta nato obračunala za zmago. V sprintu Masnada ni imel možnosti proti prvemu kolesarju mednarodne lestvice.

To je bila Pogačarjeva jubilejna 30. zmaga v poklicni karieri, obenem pa je še drugič letos dobil enega od petih spomenikov kolesarske sezone. Konec aprila je bil najboljši še na dirki Liege - Bastogne - Liege.

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je postal eden od treh kolesarjev, ki so ob dirki po Franciji v isti sezoni osvojili tudi Lombardijo. To so bili Italijan Fausto Coppi, Belgijec Eddy Merckx in nazadnje Francoz Bernard Hinault leta 1979.

Drugi favorizirani Slovenec Primož Roglič (Jumbo-Visma) danes ni imel ravno najboljšega dne, vseeno pa ga je končal na visokem četrtem mestu, četudi na zadnjih dveh vzponih ni mogel slediti najboljšim. V sprintu za tretje mesto ga je ugnal le Adam Yates (Ineos Grenadiers).